Maria Șarapova, fost lider mondial și deținătoare a cinci titluri de Grand Slam, se retrage din tenis la 32 de ani

26 februarie 2020, 16:15

Maria Şarapova a  făcut anunţul într-o scrisoare publicată pe site-ul revistei Vogue: „Privind în urmă acum, realizez că tenisul a fost muntele meu. Drumul meu a fost plin de urcuşuri şi coborâşuri, însă peisajele din vârf au fost incredibile. După 28 de ani şi cinci titluri de Mare Şlem, totuşi, sunt gata să escaladez un nou munte – să concurez pe un teren diferit. […] Între timp, sunt câteva lucruri simple pe care le aştept cu adevărat: un sentiment de linişte alături de familia mea. Să zăbovim la o ceaşcă de cafea dimineaţa. Să evadăm spontan în weekend.  Să am antrenamente atunci când vreau eu (salutare, lecții de dans!). Tenisul mi-a arătat lumea şi mi-a arătat din ce sunt făcută. Este modul în care m-am testat şi prin care mi-am măsurat creşterea. Indiferent ce voi face în viitor, sau care va fi următorul meu munte, voi lupta în continuare. Voi escalada în continuare. Voi creşte în continuare.”

Şarapova a început să joace tenis la vârsta de patru ani.

(w380) Maria Șar

A devenit jucătoare profesionistă în 2001. În 2004 câștiga primul Grand Slam al carierei, iar în 2005 urca pe locul 1 mondial, într-o perioadă în care Serena Williams începuse să domine tenisul feminin.

(w500) Maria Șar

(w500) Maria Șar

A câștigat primul titlu de Grand Slam la doar 17 ani. Se întâmpla la Wimbledon, unde o învingea chiar pe cea care avea să-i devină marea rivală, legenda tenisului feminin Serena Williams.

Avea să câștige în total  cinci trofee de Mare Şlem, pe toate suprafeţele: Wimbledon (2004), US Open (2006)  Australian Open (2008), Roland Garros (2012 și 2014).

În 2014, Șarapova a câștigat titlul de la Roland Garros într-o finală câștigată la mare luptă cu Simona Halep, scor 6-4, 6-7, 6-4.

În 2016, sportiva din Rusia a fost suspendată timp de 15 luni pentru dopaj, după ce a fost testată pozitiv cu meldonium. În 2017, sportiva a revenit în circuit, însă nu s-a mai putut ridica la nivelul anterior din cauza mai multor accidentări.

Ultimul său meci în circuitul WTA a avut loc luna trecută, în primul tur de la Australian Open, când a fost eliminată de croata Donna Vekic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite