Margarină, ceai, paste și ciorbe. Atât poate spitalul să cumpere pentru un bolnav, din alocația de hrană de 11 lei. Ministerul Sănătății caută soluții pentru a o crește măcar cu 25%

22 februarie 2022, 22:38

Margarină, ceai, paste și ciorbe. Se regăsesc adesea, în cantități nu prea generoase, în meniul zilnic al bolnavilor internați în spitale. Pacienții sunt nemulțumiți, iar familiile aduc zilnic mâncare de acasă.

Suma alocată pentru masa unui pacient este 11 lei și poate fi suplimentată din fondurile fiecărui spital. Numai că inflația complică lucrurile.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Suma este extrem de mică, ea însă nu era limitată, spitalele puteau suplimenta din fonduri proprii. Acum ne găsim sub impactul mai multor forme de presiune: au crescut foarte mult utilitățile la spitale.

Managerii spitalelor din Capitală speră ca alocația de hrană să crească cu cel puțin 25 la sută. La Institutul Fundeni, conducerea spitalului a făcut unele simulări.

ANCA COLIȚĂ, manager Fundeni: Făcând necesarul de alimente cu care am putea să ne permitem și o diversificare şi o creştere a calităţii mesei pe care o oferim pacienţilor noştri, ar fi în jur de 500.000 de lei pe lună. Părerea mea este că măcar cu 25 la sută ar trebui crescută.

Mai ales că alimentația poate influența procesul de vindecare a pacienților.

Alimentația joacă un rol esențial în recuperarea după orice tip de afecțiune. O dietă echilibrată înseamnă vitamine, minerale, proteine și carbohidrați.

SIMONA CARNICU, medic specialist Diabet și Nutriție: Pentru pacienții care sunt cu afecțiuni oncologice, cardiovasculare, diabet, nu doar alimentația este deosebit de importantă. Este un plus faptul că în alimentația ascestora, printr-un buget ușor crescut, se va putea suplimenta partea de vitamine, de minerale, de enzime, de fitonutrienți de care pacienții au foarte mare nevoie.

Reprezentanții Ministerului Sănătății și ai CNAS vor căuta în perioada următoare o soluție ca să crească bugetul pentru hrana pacienților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite