Marele violonist Maxim Vengerov, prezent la Cantus Mundi București Fest: Ca în orice profesie, ca să fii foarte bun, trebuie să ai în spate 10 mii de ore de exerciţiu

4 august 2018, 10:55

Marele Vengerov, cum nu l-am mai văzut, îmbrăcat în tricoul inscripționat cu numele festivalului Cantus Mundi, cântându-le copiilor la Conservatorul din București – un public receptiv și foarte cald.

Unul dintre marii violoniști ai lumii, Maxim Vengerov își ia foarte în serios misiunea de ambasador al UNICEF din 1997. Spune că a cântat pentru copiii din toată lumea și a acceptat imediat invitația de a veni la București.

Maxim Vengerov: Muzica e un limbaj universal, care n-are bariere. Prin muzică poţi să comunici cu oricine. Prin emoţii te vor înţelege, deşi nu-ţi cunosc limba.  Când prietenul meu, maestrul Ion Marin, m-a invitat să vin la Bucureşti am spus imediat „da”, deşi eram în vacanţă cu familia. Am doi copii, unul de 5 ani, celălalt de 6 ani şi jumătate. O să le povestesc ce copii buni am găsit aici. Am fost impresionat. Să cânt pentru un asemenea public e mereu o bucurie pentru mine.”

Pentru copiii implicați astăzi în corurile din cadrul programului Cantus Mundi, Maxim Vengerov e o inspirație. Iar lecția lui este una care vorbește despre muncă și tenacitate.

Maxim Vengerov: „Le spun mereu tinerilor care mă întreabă cum am ajuns un muzician celebru, ca în orice profesie, ca să fii foarte bun, trebuie să ai în spate 10 mii de ore de exerciţiu. Am crescut în Siberia, pe vremea comunismului, studiam atât de intens, munceam enorm, aşa că deja la vârsta de 7 ani eram capabil să cânt lucrări foarte elaborate. Cântam cu orchestre, călătoream, aveam o agendă cu 40-50 de concerte. Pe parcurs, m-am tot perfecţionat, iar bucuria acestei arte e că pot să călătoresc şi să cânt peste tot. E privilegiul meu ca violonist să călătoresc, să-mi împărtăşesc emoţiile cu ceilalţi.”

Cantus Mundi e cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România A fost inițiat de repurtatul dirijor Ion Marin, acum 7 ani. Membrii corului Madrigal s-au implicat voluntar, au ținut cursuri, au pregătit profesori, dirijori, astfel încât programul a adunat sub umbrela sa peste 900 de coruri din toată țara.

Ion Marin, emigrat acum 33 de ani din România, a ajuns unul dintre cei mai bine cotați dirijori pe plan internațional. Vine în țară ca să vegheze moștenirea Madrigalului, corul înființat de tatăl său în 1963. Și spune că programul pe care l-a inițiat pentru copii – Cantus Mundi – e felul lui de a da mai mult societății.

Pentru programul Cantus Mundi, Ion Marin a compus un imn, pe care copiii i l-au cântat lui Maxim Vengerov.

Maxim Vengerov și-a anunțat prezența la Festivalul Enescu de anul viitor. Programul festivalului n-a fost făcut public încă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite