Marele om de televiziune Tudor Vornicu ar fi împlinit 95 de ani

Personalitate uriașă în istoria Televiziunii Române, Tudor Vornicu ar fi împlinit astăzi 95 de ani. A fascinat telespectatorii cu emisiunile pe care le-a realizat și a lăsat în urmă o bogată arhivă.

29 Ianuarie 2021, 21:37 (actualizat 29 Ianuarie 2021, 22:59) Știrile TVR |
Tudor Vornicu

Gazetarul şi realizatorul TV Tudor Vornicu s-a născut la 29 ianuarie 1926, în satul Angheleşti, comuna Rugineşti, judeţul Vrancea. A încetat din viață la 2 aprilie 1989, la București, la Spitalul Fundeni, în urma unei afecţiuni cardiace.

A avut doi copii: Smaranda şi Bogdan.

Tudor Vornicu a absolvit Colegiul Naţional "Gh. Şincai", în 1945. A fost admis la Academia Comercială şi la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, fără însă a le absolvi.

A debutat în cariera de jurnalist în 1948, când a început colaborarea la ziarul ''Sportul Românesc'' şi la emisiunile sportive ale Radiodifuziunii Române, unde era crainic.

În 1953 a început să scrie la revista ''Stadion'', iar în perioada 1955-1965 a devenit corespondentul Agerpres la Paris.

În 1965, a început colaborarea cu Televiziunea Română.

(Prin amabilitatea doamnei Smaranda Vornicu, imagini unicat, din arhiva personală)

A fost șef al Redacției Actualități, a realizat numeroase emisiuni de divertisment, magazine culturale, transmisiunea în direct a aselenizării în 1969, programe de tip variete, programe de Revelion, deosebit de apreciate, rămase în arhiva televiziunii: „De la A ...la infinit”, „Magazin duminical”, „Fotograme din realitate”, „Studio A”, „Mozaic”.

A fost şi iniţiator și director coordonator la realizarea Festivalului Cerbul de Aur.

A realizat interviuri şi reportaje cu şi despre personalităţi din țară și de peste hotare.

A realizat, împreună cu Ileana Vlad, primul show TV color din România - "Eu sunt Corina", având-o drept protagonistă pe Corina Chiriac. Show-ul a fost premiat în cadrul celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Internaţional al Producţiilor de Televiziune "Rose d'or" de la Montreux, Elveţia.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 30°C
CLUJ 25°C 22°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI