„Marea necunoscută”. Piețele iau în calcul scenarii apocaliptice legate de tăierea gazului rusesc

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
14 iulie 2022, 12:36

Livrările se desfășoară în prezent la niveluri reduse, cu conducta principală – Nord Stream 1 – închisă 10 zile pentru lucrări de mentenanță, iar temerile cresc cu privire la faptul că Moscova nu va mai redeschide robinetul. Mulți investitori se întreabă: cât de rea ar putea deveni situația?

La această întrebare, strategii de pe Wall Street au încercat să creioneze un scenariu care ar fi de neconceput în vremuri normale. Există atât de multe variabile, cum ar fi durata oricărei opriri, amploarea reducerilor de aprovizionare și cât de departe ar merge țările pentru a raționa energia, încât orice predicție este în cel mai bun caz doar o presupunere.

„Marea necunoscută este modul în care șocul care începe în Germania, Polonia și alte țări central-europene va reverbera în restul Europei și în lume”, a declarat Joachim Klement, șeful de strategie, contabilitate și sustenabilitate la Liberum Capital. „Pur și simplu nu există un înlocuitor disponibil pentru gazul rusesc.”

Într-o analiză săptămâna aceasta, economiștii UBS Group AG au prezentat o viziune detaliată a ceea ce văd că se va întâmpla dacă Rusia va opri livrările de gaze către Europa. Asta ar reduce veniturile corporative cu mai mult de 15%. Vânzarea de pe piață ar depăși 20% la Stoxx 600. Goana pentru active sigure ar duce randamentele de referință ale bund-urilor germane la 0%, au scris ei.

„Subliniem că aceste proiecții ar trebui văzute ca aproximări brute și în niciun caz cel mai rău scenariu”, a scris Arend Kapteyn, economist șef la UBS. „Am putea concepe cu ușurință perturbări economice care duc la rezultate mai negative ale creșterii.”

Piețele stabilesc deja prețurile pentru unele daune. Euro se află la un minim de două decenii și în pragul parității dolarului. Acțiunile germane au pierdut 11% din iunie. Gigantul german de gaze Uniper SE este cea mai mare victimă corporativă, acțiunile scăzând cu 80% în acest an, în timp ce caută un ajutor guvernamental.

Cu siguranță, mulți investitori spun că există motive să creadă că Rusia va reporni aprovizionarea cu gaze atunci când întreținerea conductei Nord Stream 1 se încheie pe 21 iulie. Dar, așa cum subliniază UBS, dacă țările europene vor începe raționalizarea voluntară a gazului pentru a umple depozitul, lovitura asupra creșterii economice va fi severă.

„Europa este în prezent prinsă într-un cerc vicios”, a declarat Charles-Henry Monchau, director de investiții la Banque Syz. Prețurile mai mari ale energiei afectează economia Europei, conducând euro la scădere. La rândul său, euro mai slab face importurile de energie și mai scumpe, a spus el.

Cealaltă îngrijorare este că băncile centrale nu vor putea face mare lucru pentru a ajuta economia, cu inflația care se află deja la maxime de decenii, a declarat Prashant Agarwal, manager de portofoliu la Pictet Asset Management.

„Nu sunt sigur că instrumentele băncii centrale funcționează în acest scenariu”, a spus el. „În trecut, au avut o marjă de manevră pentru a aborda situația, deoarece inflația era scăzută.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Mașinile fabricate în România cuceresc piețele europene

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă