Marea ne aruncă înapoi, zilele acestea, plasticele lăsate pe nisip în sezonul estival. Cele mai multe deșeuri au fost găsite pe plajele din Năvodari, Saturn și Mamaia Nord

12 ianuarie 2023, 19:35

Marea ne aruncă zilele acestea înapoi plasticele lăsate pe plajă în sezonul estival. Vântul a curățat mai ușor plajele supraînălțate și extinse, însă toate deșeurile au ajuns în mare și au fost purtate de curenți în larg. Furtunile le-au adus acum înapoi.

La ultima monitorizare, făcută în noiembrie, asociațiile de mediu găsiseră mai puține deșeuri pe plaje decât în anii trecuți. Numai că vestea bună de atunci avea o altă explicație – deșeurile fuseseră purtate de vânt.

Angelica Paiu, activist de mediu ONG Mare Nostrum: La fiecare 100 de metri de plajă întâlnim peste 600 de deșeuri.

Marian Paiu, activist de mediu ONG Mare Nostrum: Am observat o descreștere, o micșorare a dimensiunii deșeurilor pe care le colectăm. Trendul se schimbă.

Plasticele din mare sunt ingerate de viețuitoarele marine și pun în pericol chiar sănătatea celor care consumă pește, spun specialiștii.

Adrian Bâlbă, biolog: Mare parte din plastice sunt mărunțite tot de valuri și ajung în corpul peștilor, al nevertebratelor marine pe care le vom consuma în perioada următoare. Fiindcă plasticul mărunțit generează microplastic, nanoplastic și ne intră până în celule.

Cele mai multe deșeuri au fost găsite pe plajele din Năvodari, Saturn și Mamaia Nord.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite