Marea migrație Rohingya. O mare dramă umanitară, ignorată de lumea întreagă

Naţiunile Unite trag din nou un semnal de alarmă asupra uneia dintre cele mai mari crize umanitare ale zilelor noastre - uriaşa migraţie a unei minorităţi musulmane din fosta Birmanie către Bangladesh. Potrivit ONU, ceea ce se întâmplă în zonă este genocid şi epurare etnică - şi durează de ani de zile.

17 Octombrie 2017, 14:11 (actualizat 17 Octombrie 2017, 16:45) |
$article.media.images[0].description
Marea migrație Rohingya"

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați difuzează pentru prima oară imagini din dronă de la graniţa Bangladesh-ului cu Myanmar-ul, fosta Birmanie. Naţiunile Unite afirmă că aceste mii de oameni sunt așa-numiții Rohingya, o populaţie majoritar musulmană care până acum a fost renegată şi de Myanmar, şi de Bangladesh. Este considerată de ONU cea mai persecutată minoritate din lume. După cedarea parţială a puterii de către guvernarea militară, Myanmar-ul este în mare parte condus de laureata premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Chi.

AUNG SAN SUU KYI: "Pe măsură ce lucrăm la repatriere şi reabilitare, trebuie să avem grijă nu doar de cei ce se întorc din Bangladesh, ci şi de etnii mici ca Daing-net, Mio, etnici ai statului Rakine şi hinduşi. Vrem ca lucrurile să reintre în normal".

Nicio menţiune expresă însă despre minoritatea Rohingya - din cauza statutului foarte complicat al acesteia. O populaţie cu peste un milion oameni din mai multe etnii, dar majoritar musulmană - de care restul Myanmar-ului, în majoritate hindus, se teme că ar putea transforma statul într-unul islamic. Criza acestei populaţii durează de ani de zile, dar s-a acutizat de câteva luni, după ce armata a făcut mai multe raiduri în statul Rakhine, sub pretextul controversat al unei lupte împotriva teroriştilor musulmani. Odinioară văzută ca un campion al luptei pentru libertate, eliberată după 15 ani de arest la domiciliu, Aung San Suu chi este acum acerb criticată pentru că nu face mai multe pentru reconcilierea şi repatrierea populaţiilor Rohingya.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C -1°C
IASI -7°C -4°C
CLUJ -7°C -4°C
CONSTANTA 0°C -1°C
CRAIOVA -1°C 1°C
BRASOV -6°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI