Marea Egee, din nou subiect de dispută între Grecia și Turcia. Atena acuză Ankara de „revizionism”. Erdogan: „Veniți-vă în fire”

Foto: mfa.gr
Foto: mfa.gr
10 iunie 2022, 09:11

Pentru a „creşte sensibilizarea publicului larg cu privire la revizionismul turc”, ministerul grec a publicat pe site-ul său o serie de hărţi, cele mai vechi din 1923, care, potrivit acestuia, „prezintă în mod frapant şi convingător acţiunile şi revendicările unilaterale şi ilegale ale Turciei”.

Potrivit Atenei, Ankara a început în 1973 printr-o explorare „ilegală” a petrolului în nordul Mării Egee, înainte de a încerca, în anii 1980, „uzurparea” zonei de salvare maritimă (SAR) administrată de Grecia, pentru ca, în anii 1990, să aducă în discuţie insulele greceşti nelocuite numindu-le „zone gri”.

Înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor şi într-un context de inflaţie galopantă în Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi alţi înalţi responsabili turci şi-au înmulţit criticile la adresa Greciei, rivalul său regional, care şi-a consolidat acordurile de apărare cu Franţa şi Statele Unite.

Joi seară, într-un mesaj pe Twitter scris în greacă, preşedintele turc şi-a exprimat din nou furia faţă de Atena: „Avertizăm încă o dată Grecia să fie prudentă, să stea departe de visele, retorica şi acţiunile sale care riscă să conducă la rezultate pe care ea le va regreta, cum a fost cazul în urmă cu un secol”.

Anul acesta, grecii sărbătoresc 100 de ani de la ceea ce ei numesc „Catastrofa de la Smirna” (actualul oraş Izmir), când în 1922 un incendiu a devastat cartierele creştine şi a determinat zeci de mii de greci să părăsească Asia Mică pentru Grecia continentală şi insulele din Marea Egee.

Autorităţile turce au afirmat recent că vor suspenda viitoarele întâlniri bilaterale şi au acuzat Grecia că poziţionează trupe pe insulele Mării Egee, încălcând tratatele de pace semnate după Primul şi Al Doilea Război Mondial.

„Veniţi-vă în fire”, a declarat şeful statului turc în cursul zilei de joi, într-o nouă salvă împotriva Greciei. „Ar trebui să dezarmaţi insulele. Nu glumesc”, a adăugat el cu ocazia unui exerciţiu militar.

Atena răspunde că trupele sunt staţionate pe aceste insule ca răspuns la prezenţa unor cazărmi militare, avioane şi nave de debarcare turceşti pe coasta opusă.

Ministerul grec de Externe a declarat joi că retorica turcă, pe lângă un memorandum controversat cu Libia şi doctrina strategică a „patriei albastre” care revendică o mare parte a Mării Egee, constituie o încălcare a dreptului internaţional şi o ameninţare la adresa păcii în regiune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Grecia a oficiat prima căsătorie între persoane de acelaşi sex