Marea eclipsă americană se vede în direct la Televiziunea Română

18 august 2017, 10:53

Pe lângă faptul că vor lua parte la cel mai mediatizat show astral, telespectatorii TVR vor beneficia de comentariul de specialitate asigurat de Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spaţiul cosmic, şi de Alexandru Mironov, cea mai autorizată voce publicistică a literaturii ştiinţifice româneşti. Alături de ei se va afla Cătălin Beldea, „vânătorul de eclipse”, cel care, de 12 ani, nu a ratat niciuna.

Pe parcursul zilei de 21 august, în emisiunile TVR, vom urmări „un eveniment unic, spectacolul oferit de o eclipsă totală de Soare fiind inegalabil. În calitate de cosmonaut, analizez fenomenul astronomic propriu-zis cu o viziune mentală generoasă, dacă avem în vedere faptul că experienţa cosmică îţi relevă o corelaţie între Pământ, Lună şi Soare mai cuprinzătoare”, mărturiseşte Dumitru Prunariu.

Şi, pentru că aşteaptă de 99 de ani această eclipsă, americanii s-au pregătit intens şi au investit enorm. „Şansa ca un astfel de fenomen să se producă pe teritoriul unei ţări atât de avansate tehnologic, cum este SUA, face ca eclipsa să devină un eveniment extraordinar. Sunt resurse fabuloase puse la dispoziţie de instituţiile americane, pornind de la NASA până la universităţile din 14 state americane, plus alte instituţii de stat şi private”, dezvăluie Cătălin Beldea. „Americanii folosesc la maximum acest fenomen, ca să atragă fonduri. De exemplu, un „pachet turistic” pentru eclipsă se vinde foarte bine. În acest moment, o cameră pentru o noapte în banda eclipsei costă 1.500 dolari, bani care se întorc în societate, prin programe educaţionale”, mai spune el.

(w460) Marea ecli

Eclipsa va traversa America de la Vest la Est, străbătând 14 state americane, pe o bandă cu o lungime de peste 4.000 km şi o lăţime de circa 100 km, iar echipa care va transmite pentru TVR a ales să va observe fenomentul din Casper, statul Wyoming, aflat în top 5 locuri avizate pentru acest eveniment. De altfel, în acelaşi loc de observaţie va fi şi o echipă NASA, care va transmite live fenomenul, transmisie care, de asemenea, va putea fi vizionată la TVR.

„Promitem o relatare completă şi frumoasă despre o aventură care, dincolo de eclipsă, are şi vizite în laboratoare, universităţi, în locuri deosebite în care elitele Pământului creează paşii spre progres”, ne-a spus Alexandru Mironov, înainte de plecare.

Punctul de maxim al eclipsei – faza de eclipsă totală – va avea loc la ora 20.43, ora României şi va dura 2 minute şi 24 de secunde. Însă, pentru a putea urmări toate fazele fenomenului, Televiziunea Română va transmite în direct momente ale Marii eclipse americane pe TVR 1, începând de la ora 19.22 până la 22.09.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite