Marea Britanie va testa eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19 pe voluntari infectaţi deliberat

Test eficiență vaccin
Test eficiență vaccin
24 septembrie 2020, 16:49

Aceste studii, finanţate de guvernul britanic, vor începe în ianuarie anul viitor, într-o locaţie sigură din estul Londrei, unde voluntarii vor rămâne în carantină, potrivit informaţiilor furnizate ziarului financiar de surse apropiate proiectului.

Cercetătorii care vor realiza testele au declarat că proiectul este vital pentru a afla care sunt cele mai bune vaccinuri în dezvoltare împotriva COVID-19.

În cadrul studiului, un voluntar va primi o doză de vaccin, iar o lună mai târziu va fi infectată, sub strictă supraveghere medicală, cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19.

Se estimează că aproximativ 2.000 de persoane s-au înscris deja să participe la aceste teste în Marea Britanie.

Publicaţia financiară aminteşte că astfel de teste nu sunt o noutate: în 1796, medicul Edward Jenner, supranumit „părintele imunologiei”, a inoculat unui băiat de 8 ani un vaccin împotriva variolei pe care el însuşi îl dezvoltase, iar în ultimii ani s-a mai recurs la astfel de teste pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva holerei sau malariei.

Dominic Wilkinson, profesor de etică medicală la Universitatea Oxford, a subliniat că, în actuala situaţie, când omenirea se confruntă cu „o ameninţare globală fără precedent, precum boala COVID-19, este imperativ din punct de vedere etic să fie desfăşurate studii controlate pentru a ajuta la dezvoltarea unor vaccinuri şi pentru a identifica apoi care este cel mai bun vaccin”.

Testele vor trebui, totuşi, să primească avizul Agenţiei de Reglementare pentru Medicamente şi Produse de Îngrijire a Sănătăţii din Marea Britanie.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite