Marea Britanie urmează să clasifice grupul de mercenari Wagner drept organizație teroristă

Organizația Wagner
Organizația Wagner
10 mai 2023, 14:30

Mercenarii Wagner au fost în fruntea atacurilor de luni de zile ale Rusiei asupra orașului ucrainean Bahmut.

Ministerul de Interne a construit un caz timp de două luni, iar proscrierea era „iminentă” în câteva săptămâni, a relatat ziarul, citând o sursă guvernamentală.

Dacă va fi promulgată, ar fi o infracțiune penală apartenența la Wagner, participarea la întâlnirile sale, încurajarea sprijinului pentru acesta sau purtarea logo-ului său în public, a precizat The Times.

De asemenea, decizia ar impune sancțiuni financiare asupra grupului și ar exista implicații asupra capacității Wagner de a strânge bani dacă orice fonduri ar trece prin instituțiile financiare britanice, a adăugat ziarul.

Nu există nicio dovadă că Wagner sau persoane legate de grup operează în Marea Britanie de când a început războiul din Ucraina, a precizat raportul.

Cu toate acestea, au existat „suspiciuni” că grupul a ajutat la transferul de bani în afara Marii Britanii după ce au fost impuse sancțiuni financiare asupra oligarhilor ruși și aliaților președintelui rus Vladimir Putin, a precizat ziarul, citând o sursă guvernamentală.

Ministerul britanic de Interne a declarat că analizează raportul Times.

Bahmut se află sub atac rusesc de mai bine de nouă luni, mercenarii Grupului Wagner conducând încercări repetate de a avansa asupra a ceea ce a fost cândva un oraș de 70.000 de locuitori.

Liderul grupului, Evgheni Prigojin, a declarat luni, într-un mesaj pe rețelele de socializare, că trupele sale încep să primească muniția necesară pentru a-și continua înaintarea. Trupele au avansat maximum 130 de metri pe fondul unor lupte aprige, a precizat Prigozhin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite