Marea Britanie, un nou sistem de imigraţie de anul viitor. 500 de mii de români ar vrea să rămână acolo

Obiectivul noului sistem de imigrație din Marea Britanie este să privilegieze forța de muncă înalt calificată din lumea întreagă. Cine vrea să vină în Regat de anul viitor trebuie să aibă o ofertă de lucru cu un salariu de 25.600 de lire sterline. Românii au aplicat în număr uriaș pentru obținerea statutului de rezident sau pre-rezident.

20 Februarie 2020, 20:29 |

Aproape 500.000 de români au aplicat pentru obținerea noului statut de rezident sau pre-rezident în Marea Britanie în cadrul sistemului implementat pentru cetățenii UE.

Cine obține acest statut poate rămâne în Regat, cu aceleași drepturi ca până acum și din 2021.

De anul viitor intră în vigoare un nou sistem de imigrație bazat pe puncte.

Lucrătorii proveniți din statele UE și cei din afara UE vor fi evaluați conform acelorași criterii pentru a obține viza de muncă.

Priti Patel, ministrul britanic de interne: Este un moment foarte important în politica de imigraţie a Marii Britanii. Este prima dată în decenii când guvernul a reuşit să preia controlul, să deruleze propriul sistem de imigraţie după ieşirea din UE, să pună capăt liberei circulaţii şi migraţiei cu un nivel scăzut de calificare.

Solicitanții trebuie să vorbească engleză, să ateste competențe profesionale specifice domeniului unde vor să muncească și să dețină o ofertă cu un salariu anual de cel puțin 25.600 de lire sterline.

Reprezentanți ai unor companii britanice din agricultură, alimentație, sănătate sau construcții, care se bazează pe forță de muncă ieftină, slab calificată, sunt îngrijorați de impactul noului sistem asupra pieței muncii. Guvernul de la Londra spune că are soluții.

Priti Patel, ministrul britanic de interne: Avem 8 milioane de oameni, ceea ce înseamnă 20% din forţa de muncă cu vârste între 16 şi 64 de ani, inactivi din punct de vedere economic, chiar acum.

Marea Britanie ar urma să introducă schimbări de anul viitor în privința studiilor academice, în acord cu noul sistem de imigrație.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 12°C
IASI 8°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 6°C 9°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI