Marea Britanie: Șoferii începători prinși că folosesc telefonul în timp ce conduc rămân pe loc fără permis

Șoferii începători prinși că folosesc telefonul în timp ce conduc rămân pe loc fără permis
Șoferii începători prinși că folosesc telefonul în timp ce conduc rămân pe loc fără permis
2 martie 2017, 08:23

De miercuri, orice șofer care este surprins că vorbește la telefon, scrie mesaje sau folosește altă aplicație în timp ce conduce va fi pasibil pe loc de o amendă de 200 de lire sterline și șase puncte penalizare.

Șoferii începători care primesc cele șase puncte de penalizare în primii doi ani după obținerea permisului rămân fără carnet și nu mai pot obține altul, decât dacă repetă examenul teoretic și practic. Șoferii experimentați își pot pierde permisul la 12 puncte penalizare acumulate într-o perioadă de trei ani.

Noua lege prevede că este ilegală folosirea unui telefon portabil sau a unui dispozitiv similar în timpul condusului, sau mersului pe motocicletă. Regulile sunt aceleași, indiferent dacă automobilul este oprit la semafor sau este în așteptare în trafic, detaliază Huffington Post.

Măsura a fost luată după un incident tragic în care un șofer de camion polonez, Tomasz Kroker, a ucis patru membri ai aceleiași familii după ce nu a reușit să oprească în timp ce căuta muzică pe telefon. De asemenea, 22 de oameni au fost uciși și 99 au fost răniți grav în accidente pe drumurile din Marea Britanie în 2015 din cauză că șoferii foloseau telefoanele mobile la volan.

Cercetările efectuate au stabilit că unul din patru automobiliști din Marea Britanie recunoaște că își verifică mesajele scrise, email-urile și urmărește rețelele social media în timpul condusului și, mai mult decât atât, mulți ascund telefonul sub volan, pentru că astfel cred că nu vor fi prinși de poliție. Procentul celor care cred că este acceptabil să vorbești puțin la telefon în timp ce ești la volan s-a dublat în ultimii doi ani în Marea Britanie.

Ministrul britanic al transporturilor, Chris Grayling, a declarat că înăsprirea sancțiunilor va acționa ca un „factor de descurajare puternic”. „Toată lumea are de jucat un rol în încurajarea familiei și prietenilor să nu folosească telefoanele la volan. Acest lucru este la fel de grav ca și condusul după consumarea de băuturi alcoolice”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă