Marea Britanie interzice achiziţionarea de echipamente Huawei pentru reţeaua de telecomunicaţii 5G

Tehnologia 5G
Tehnologia 5G
14 iulie 2020, 18:48

Decizia a fost luată de Consiliul guvernamental pentru Siguranţa Naţională. În plus, actualele echipamente fabricate de Huawei vor trebui eliminate din sistemul de telecomunicaţii 5G până în 2027.

Cu câteva ore înainte de anunţarea deciziei, John Browne, preşedintele filialei britanice a companiei Huawei, a demisionat.

Consiliul Guvernamental pentru Siguranţa Naţională a concluzionat că noile sancţiuni americane contra Huawei, introduse în luna mai, implică faptul că echipamentele companiei nu mai pot fi considerate de încredere pentru noua infrastructură de telecomunicaţii a Marii Britanii.

Decizia Londrei reprezintă o victorie strategică pentru preşedintele SUA, Donald Trump, care a cerut insistent Guvernului Boris Johnson excluderea Huawei din sistemul de telecomunicaţii britanic, invocând raţiuni de securitate.

Administraţia Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale.

Washingtonul denunţă presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofiţer de telecomunicaţii în timpul stagiului militar.

Administraţia Donald Trump a avertizat că ar putea revizui cooperarea cu naţiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate.

Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relaţiilor cu instituţiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activităţi de spionaj. Compania Huawei a respins acuzaţiile.

 

(sursa: Mediafax)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite