Marea Britanie începe primul studiu privind combinarea vaccinurilor împotriva coronavirusului. Posibilitatea unei protecții de mai lungă durată a organismului, vizată de cercetare

Vaccinul AstraZeneca/Oxford
Vaccinul AstraZeneca/Oxford
4 februarie 2021, 17:21

Participanții la studiul ce se va întinde pe 13 luni vor primi vaccinuri Oxford/AstraZeneca și Pfizer/BioNTech în combinații diferite și la intervale diferite, a subliniat Departamentul Sănătății și Asistenței Sociale din Marea Britanie, într-un comunicat de presă.

„Dacă arătăm că aceste vaccinuri pot fi schimbate în același cadru de imunizare, acest lucru va crește enorm flexibilitatea în livrarea vaccinurilor și ar putea oferi totodată indicii privind posibilitatea de a crește marja de protecție în fața noilor tulpini de coronavirus”, a declarat Matthew Snape, cercetător șef și profesor asociat la Universitatea Oxford.

În acest moment se fac recrutările pentru înscrierea în programul de cercetare. Se preconizează că vor fi peste 800 de participanți, care vor începe să primească serurile până la mijlocul lunii februarie.

Primele rezultate sunt așteptate în vară.

Studiul este finanțat de guvernul britanic.

Deocamdată, se respectă indicațiile producătorilor în Marea Britanie, potrivit comunicatului de presă, deși au existat informații privind intenția de a modifica durata dintre doza inițială și rapel. Dacă rezultatele studiului vor fi promițătoare, autoritățile guvernamentale vor lua în calcul schimbarea regimului de vaccinare. Momentan, potrivit Comitetului special constituit, a doua doză de vaccin trebuie să fie de același tip cu prima. Doar în cazul excepțional în care pacientul se prezintă la un centru de vaccinare care nu deține același tip de ser precum cel primit inițial, sau pacientul nu cunoaște tipul de vaccin deja primit, se poate oferi o doză din produsul existent în acel moment, pentru a fi completată schema de imunizare.

Cercetătorii vor căuta să determine dacă nu cumva vaccinarea este mai eficientă dacă a doua doză este făcută într-un interval de la 4 la 12 săptămâni.

O analiză dată publicității ieri de oamenii de știință de la Oxford, dar care nu a fost încă revizuită și de alți observatori – o practică obligatorie pentru validarea de către comunitatea științifică, sugerează că ar putea exista o eficacitate mai mare dacă se lasă mai mult timp între dozele vaccinului produs de Oxford/AstraZeneca.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite