Marea Britanie: Guvernul Boris Johnson, zguduit de un nou scandal sexual

Cabinet Boris Johnson
Cabinet Boris Johnson
1 iulie 2022, 13:48

Într-o scrisoare de demisie datată joi, Chris Pincher, responsabil adjunct cu disciplina aleşilor partidului său, a recunoscut că „a băut prea mult” şi a prezentat scuze pentru că „s-a acoperit de ruşine” şi „a acoperit de ruşine şi alte persoane”.

Conform mai multor media britanice, alesul conservator de 52 de ani a atins necorespunzător doi bărbaţi, printre care un deputat într-un club privat din centrul Londrei, Carlton Club, miercuri seară, ducând la plângeri adresate Partidului Conservator.

Chris Pincher a demisionat din funcţia de responsabil adjunct cu disciplina (‘chief whip’ adjunct), dar a rămas totuşi deputat, ceea ce a declanşat apeluri la excludere din partid şi la o anchetă internă.

„Este în afara oricărei discuţii ca o eventuală agresiune sexuală să fie ignorată de conservatori”, a scris pe Twitter Angela Rayner, vicepreşedintă a Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie.

„Boris Johnson trebuie să spună cum mai poate rămâne Chris Pincher deputat conservator”, a adăugat ea, exprimându-şi regretul faţă de „degradarea totală a normelor vieţii publice” în mandatul premierului.

Numit în februarie, Chris Pincher a demisionat deja din poziţia de ‘whip junior’ în 2017, acuzat că a făcut avansuri sexuale unui sportiv olimpic şi potenţial candidat conservator în alegeri.

Cazul s-a adăugat unei serii stânjenitoare de alte scandaluri cu caracter sexual în ultimele luni pentru partidul aflat la putere.

Un deputat suspectat de viol, nenumit, a fost arestat şi apoi eliberat sub cauţiune la mijlocul lunii mai, un altul a demisionat în aprilie pentru că s-a uitat la materiale pornografice în Camera Comunelor pe un telefon mobil în aprilie, iar un fost deputat a fost condamnat în mai la 18 iunie de închisoare pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent de 15 ani.

Guvernul lui Boris Johnson a fost de asemenea zguduit de scandaluri precum cel al petrecerilor organizate la Downing Street în ciuda restricţiilor anti-COVID în timpul pandemiei, care l-au pus pe liderul conservatorul în faţa unui vot de neîncredere în propria tabără, căruia i-a supravieţuit la limită.

El a plătit deja scump aceste scandaluri la urne, conservatorii fiind învinşi în două alegeri parţiale care au avut loc în iunie.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite