Marea Britanie exclude un schimb de ostatici între cei doi luptători ai săi reținuți de ruși și oligarhul Viktor Medvedchuk

Viktor Medvedchuk
Viktor Medvedchuk
19 aprilie 2022, 13:04

Întrebat despre perspectiva schimbului britanicilor cu Medvedchuk, care este în prezent reținut de forțele ucrainene, Brandon Lewis, secretar al Guvernului din Irlanda de Nord, a declarat că Executivul lucrează la returnarea în Marea Britanie a celor doi luptători luați ostatici de trupele ruse, dar a refuzat să ofere detalii despre operațiune, scrie CNN. ”De fapt, trecem printr-un proces de sancționare a oamenilor care sunt apropiați de regimul Putin

„Avem întotdeauna o responsabilitate pentru cetățenii britanici pe care o luăm în serios. Trebuie să avem un echilibru, de aceea recomand cetățenilor să nu călătorească ilegal în Ucraina. Forțele armate ale Ucrainei au sprijinul Regatului Unit. Continuăm să acordăm acest sprijin și acesta este modul corect de a face lucrurile”, a spus Lewis.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat săptămâna trecută că Medvedchuk a fost reținut într-o „operațiune specială”. La scurt timp după, soția lui Medvedchuk, Oksana Marchenko, a postat un video prin care solicită eliberarea soțului ei în schimbul cetățenilor britanici luați în captivitate.

Lewis i-a încurajat pe oamenii care doresc să ajute Ucraina să facă acest lucru prin „canalele potrivite”: să sprijine financiar, să ărimească în casele lor refugiații ucraineni, dar să nu se angajeze în ”proceduri foarte periculoase și de fapt ilegale de luptă”.

Medvedchuk a fost intermediar între Moscova la Kiev după izbucnirea conflictului din Donbas în 2014, valorificându-și legăturile personale cu Putin. Într-un interviu din 2019 cu regizorul Oliver Stone, Putin a recunoscut că a fost nașul fiicei lui Medvedchuk.

„Nu aș spune că suntem foarte apropiați, dar ne cunoaștem bine”, spunea Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite