Marea Britanie are în vedere ‘opţiuni mai radicale’ în privinţa migraţiei ilegale prin Canalul Mânecii

Marea Britanie are în vedere 'opţiuni mai radicale' în privinţa migraţiei ilegale prin Canalul Mânecii
Marea Britanie are în vedere 'opţiuni mai radicale' în privinţa migraţiei ilegale prin Canalul Mânecii
1 noiembrie 2022, 14:19

Regatul Unit se confruntă cu un număr record de traversări ale Canalului cu ambarcaţiuni mici – aproape 40.000 de la începutul anului. Guvernul se aşteaptă ca cifra să ajungă la 50.000 până la sfârşitul anului.

Luni, în faţa Parlamentului, ministrul de interne Suella Braverman – foarte de dreapta, potrivit AFP – a mers până acolo încât a vorbit despre „invazie”, termen ce creează nelinişte în rândul majorităţii conservatoare şi al guvernului.

„Într-o poziţie ca a mea, trebuie să-ţi alegi cuvintele cu grijă (…) şi nu aş demoniza niciodată oamenii care vin în această ţară în căutarea unei vieţi mai bune”, a declarat Robert Jenrick pentru Sky News, distanţându-se de şefa sa.

„Înţeleg nevoia de a fi sincer cu publicul în ceea ce priveşte amploarea provocării cu care se confruntă guvernul”, a subliniat el pentru BBC.

„Mă tem că acum trebuie să luăm în considerare opţiuni mai radicale pentru a ne asigura că legile noastre sunt adaptate, că migranţii economici sunt expulzaţi rapid şi că descurajăm oamenii să vină în Regatul Unit”, a adăugat el.

Regatul Unit a încheiat un acord cu Kigali pentru a trimite în Rwanda solicitanţii de azil sosiţi ilegal, un proiect extrem de controversat şi în prezent suspendat după o hotărâre a justiţiei europene, relateză Agerpres.

Ţara „nu poate continua să fie un magnet pentru migranţii economici”, a continuat Jenrick, „nu avem infrastructură pentru a gestiona asta”.

În mijlocul preocupărilor actuale se află centrul din Manston în sud-estul Angliei, care primeşte peste 4.000 de migranţi, uneori pentru perioade lungi de timp în corturi mari albe, în timp ce capacitatea sa de primire este de 1.600 de persoane şi migranţii nu ar trebui să rămână acolo decât maxim 24 de ore, înainte de a fi direcţionaţi către cazare.

La rândul său, inspectorul şef al închisorilor Charlie Taylor a spus că a văzut migranţi, inclusiv copii, dormind pe saltele pe podea în timpul ultimei sale vizite la faţa locului în septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă