Marea Britanie ar putea sprijini crearea unui tribunal special internațional care să-l judece pe Vladimir Putin pentru crime de război

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
18 mai 2022, 14:49

Într-o conversație cu Oleksiy Goncharenko, un deputat ucrainean, la Times Radio, ministra britanică de Externe a spus că guvernanții caută „cel mai eficient mod” de a-i trage la răspundere pe liderii Rusiei pentru „crime de război îngrozitoare”.

Guvernul ucrainean dorește să se înființeze un tribunal internațional special care să-l judece pe Putin și pe alți membri ai guvernului rus pentru crima împotriva ucrainenilor.

Întrebată de Goncharenko dacă va sprijini această acțiune, Truss a răspuns: „Ei bine, suntem foarte clari în privința faptului că Putin, și toți cei din spatele crimelor de război îngrozitoare comise în Ucraina, trebuie să răspundă, iar noi colaborăm foarte strâns cu ICC [Curtea Penală Internațională]. Am trimis sprijin în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de probe, de la declarațiile martorilor până la probe video.”

Ea a adăugat: „Am discutat cu guvernul ucrainean despre această idee, a unui tribunal. Suntem deschiși la ideea unui tribunal, o luăm în considerare în prezent, dar ceea ce ne dorim este cea mai eficientă modalitate de a-i urmări în justiție pe acei oameni care au comis aceste crime de război îngrozitoare, inclusiv viol, țintirea nediscriminată a civililor. Dacă tribunalul va ajuta la acest lucru, atunci Marea Britanie se gândește cu siguranță să îl susțină.”

În martie, Dominic Raab, secretarul justiției, a promis „sprijinul deplin” al statului britanic pentru a construi un caz de crime de război împotriva lui Putin și a comandanților săi militari în Ucraina.

Într-un interviu pentru The Times, a spus: „Dacă cineva este acuzat, există o șansă foarte mare ca, în cele din urmă, să ajungă în instanță, deoarece ar putea avea loc o schimbare a guvernelor în oricare dintre acele țări afectate.”

„În principiu, cel puțin ei nu vor mai putea călători. Vor fi limitați, se vor confrunta cu riscul de-a fi arestați.”

Raab a spus că Occidentul trebuie să dea dovadă de „rezistență strategică” în urmărirea cazurilor de crime de război, amintind că în trecut a existat scepticism față de capturarea vinovaților.

„Spuneau că [Slobodan] Milosevic nu va fi niciodată judecat de CPI. Au spus la fel și despre Karadzic și Charles Taylor. Și acum doi dintre ei sunt după gratii, iar celălalt e mort”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă