Marea Britanie acuză Rusia că pregăteşte o lovitură de stat la Kiev. Moscova respinge afirmaţiile

23 ianuarie 2022, 16:39

Moscova respinge afirmaţiile ministerului britanic de Externe pe care le consideră dezinformări.

„Dezinformarea răspândită de Ministerul britanic de Externe este dovada în plus că ţările NATO, conduse de anglo-saxoni, sunt cele care escaladează tensiunile în jurul Ucrainei” a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. „Cerem Ministerului britanic de Externe să înceteze activităţile provocatoare, să nu mai răspândească prostii”, relatează AP.

Totuşi, Evgheni Muraev, considerat de guvernul de la Londra ca favorit pentru a prelua puterea de la Kiev a scris pe reţelele de socializare că Ucraina are nevoie de politicieni noi.

”Este o prostie. De patru ani nu mi se permite nici măcar să intru în Rusia”, a argumentat Muraev într-un interviu acordat cotidianului Ukrainskaya Pravda. ”Este greu de imaginat că aş putea comunica în vreun fel cu ruşii. Aşa că nu prea este o informaţie profesionistă”, a încercat el să convingă, adăugând că doreşte o Ucraină ”puternică şi suverană”, ceea ce, mai spune Muraev, este contrar viziunii Moscovei cu privire la ţara vecină.

Evgheni Muraev, pe care Londra îl consideră favoritul ruşilor să preia puterea de la Kiev are 45 de ani şi s-a născut în oraşul Harkov. Acolo, de altfel, şi-a şi început cariera politică fiind un aliat de nădejde al fostului preşedinte Victor Ianukovici, care a fugit în Rusia după Euromaidan.

Potrivit Reuters, Muraev promovează idei apropiate de discursul Rusiei în privința Ucrainei. El consideră că protestele Euromaidan au fost o lovitură de stat sprijinită de Occident.

În 2021, s-a referit la războiul din Donbas, din estul Ucrainei, ca la un conflict intern între guvern și rebeli, spre deosebire de Ucraina și Occident, care îl văd ca un conflict între Ucraina și forțe sprijinite de Rusia.

Tot anul trecut, Muraev a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este controlat de Occident și a sugerat, le fel ca Rusia, că Ucraina ar putea încerca să recucerească prin forță teritoriile ocupate de separatiștii sprijiniți de Rusia. Kievul a respins un asemenea plan.

Statele Unite sunt profund îngrijorate privind intenţiile Rusiei de a destabiliza Ucraina astfel.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite