Marea Britanie a încheiat retragerea din Afganistan. Rămășițele celor 13 militari americani uciși în atentatul din Kabul, aduse în țară. Președintele SUA, la ceremonia de repatriere

29 august 2021, 21:31

Ultimul zbor militar britanic a părăsit Kabulul după ce Londra a evacuat în cele doua săptămâni de când talibanii au preluat controlul în Afganistan peste 15.000 de persoane, între care 8.000 de afgani care au colaborat cu Marea Britanie.

Plecarea britanicilor pune punct implicării militare a Regatului Unit în Afganistan, după 20 de ani.

Marea Britanie a suspendat operațiunile ambasadei sale la Kabul. Înainte de îmbarcare, ambasadorul, purtind vesta antiglonț, i-a asigurat pe afganii care nu au fost scoși că nu vor fi uitați.

LAURIE BRISTOW, ambasadorul Marii Britanii în Afganistan: „Sunt Laurie Bristow din Kabul. Este timpul să încheiem această fază a operaţiunilor. Dar nu i-am uitat pe oamenii care vor să încă să plece. Vom face totul ca să-i ajutăm în continuare.”

Premierul Boris Johnson a avut un mesaj către națiune și a adresat o scrisoare forțelor armate. S-a referit la eforturile eroice legate de evacuări, dar și la un moment de reflecție față de ce s-a realizat în două decenii: educația fetelor, slăbirea organizației teroriste Al Qaeda și electricitate în zone care nu au avut parte de așa ceva.

BORIS JOHNSON, premierul Marii Britanii: „Vom interacţiona cu talibanii nu pe baza a ceea ce spun, ci pe baza a ceea ce fac. Dacă noul regim de la Kabul vrea recunoaştere internaţională sau deblocarea miliardelor îngheţate, trebuie să asigure o zonă de siguranţă pentru cei care vor să părăsească ţara, să respecte drepturile femeilor şi fetelor, să prevină ca Afganistanul să redevină un incubator pentru terorismul global”.

În SUA sunt zile critice pentru administrația Biden.13 militari se întorc în sicriu acasă. Au fost uciși în recentul atentat de la Kabul. Unii s-au născut cînd începea războiul din Afganistan. Aveau vârste cuprinse între 20 și 31 de ani. Între ei și sergentul Nicole Gee. A fost fotografiată cu un bebeluș în brațe la Kabul, înaintea atentatului fatal. 13 eroi căzuți la datorie în timpul misiunii de evacuare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă