Marea Britanie a divorțat de Uniunea Europeană, engleza rămâne limba oficială de comunicare în instituțiile blocului comunitar

2 februarie 2020, 21:17

Mesajele de notificare pentru locatarii unui bloc din nord-estul Angliei au apărut în ziua Brexitului, cu titlul  „Happy Brexit Day”. „Suntem din nou propriii noștri stăpâni. Engleza Reginei este limba vorbita aici” scria pe afiș.

Locatarii erau informați că nu sunt tolerați în bloc dacă nu vorbesc limba engleză.

Incidentul a fost raportat poliției din Norwich, care a deschis o anchetă.

Dincolo de acest incident, Brexitul nu va afecta statutul limbii engleze ca limbă oficială în UE și ca principal instrument de lucru.

Jaume Duch, purtător de cuvânt al Parlamentului European, director de Comunicare: „Este adevărat că engleza nu este limba oficială doar datorită Marii Britanii, ci şi datorită Irlandei şi Maltei. Aşa că britanicii părăsesc UE, dar limba engleză rămâne„.

Mulți membri ai Parlamentului European, ai instituțiilor de la Bruxelles și Strasbourg vorbesc engleza. Documentele principale circulă și sunt redactate în engleză. Funcționarii folosesc în negocieri, discuții sau pe coridoare această limbă, cea mai vorbită în Uniunea Europeană.

Traducătorii recurg uneori la engleză și ca limbă intermediară, pentru comunicarea ulterioară în limbi mai puțin folosite.

38% din europeni vorbesc engleza, 12% franceza și 11% germana, potrivit unor date furnizate de Parlamentul European.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite