Marea Britanie a anunțat restricții suplimentare asupra tranzacțiilor financiare cu Rusia. Banca Centrală a Rusiei a făcut apel la calm pentru a preîntâmpina retrageri masive din bancomate şi din depozite

Banca Centrală a Rusiei
Banca Centrală a Rusiei
28 februarie 2022, 09:07

Instituţia, care are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari, a dat asigurări că „are instrumentele şi resursele necesare pentru a menţine stabilitatea financiară şi a asigura continuitatea operaţională a sectorului financiar”.

Marea Britanie a anunțat restricții suplimentare asupra tranzacțiilor financiare cu Rusia, potrivit The Guardian.

Guvernul Marii Britanii tocmai a anunțat o serie de măsuri „pentru a interzice oricăror persoane fizice sau juridice din Regatul Unit să efectueze tranzacții financiare care implică banca centrală rusă, fondul național de avere a Rusiei și ministerul de finanțe al țării”.

Concret, urmărește, de asemenea: să împiedice Banca Centrală a Rusiei să-și folosească rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari „în moduri care subminează sancțiunile impuse de noi și aliații noștri; să împiedice băncile desemnate să acceseze lire sterline și să compenseze plăți prin Regatul Unit;consolidarea semnificativă a restricțiilor comerciale împotriva Rusiei; pentru a împiedica companiile rusești să emită valori mobiliare și instrumente ale pieței monetare în Marea Britanie”

Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis sâmbătă îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.

Din cauza temerilor privind sancţiunile internaţionale, Banca Centrală a Rusiei a fost forţată vineri să majoreze sumele de bani cu care sunt aprovizionate ATM-urile, cererea pentru numerar ajungând la cel mai ridicat nivel din martie 2020.

În urma sancţiunilor, Banca Rusiei nu va mai putea vinde active peste hotare pentru a sprijini propriile bănci şi companii.

Analiştii de pe pieţele financiare estimează că rubla se va deprecia şi mai mult luni, iar ruşii ar putea să-şi retragă banii din bănci.

„Noile sancţiuni vor provoca probabil pagube semnificative sistemului bancar şi economiei ruse, ceea ce va exacerba probabil retragerile masive de la bancomate şi din depozitele bancare şi va duce la scăderea rezervelor”, a apreciat Clay Lowery, vicepreşedinte executiv la Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar.

Însă, duminică, Banca Centrală a Rusiei a insistat că „sistemul bancar rus este stabil, are suficient capital şi lichidităţi pentru a funcţiona fără dificultăţi în orice situaţie”.

„Toate fondurile clienţilor din conturi sunt în siguranţă şi sunt disponibile oricând”, au dat asigurări reprezentanţii băncii.

Pentru plăţile pe teritoriul ţării, instituţia a anunţat că va folosi propria sa reţea, numită STFS (sistem de transfer de mesagerie financiară).

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă