Marea Britanie: 200 de asociaţii de ajutor pentru migranţi îi îndeamnă pe politicieni să condamne violenţa împotriva refugiaţilor

Londra Marea Britanie
Londra Marea Britanie
14 februarie 2023, 15:34

„Responsabilii tuturor partidelor trebuie să ia acum o poziţie clară şi să condamne orice noi violenţe împotriva celor care au venit aici pentru a găsi siguranţă, precum şi să stabilească măsuri pentru a preveni” violenţele, declară asociaţiile într-o scrisoare deschisă publicată de echipa Together with Refugees (Împreună cu refugiaţii).

Semnatarii, între care asociaţiile Care4Calais, Salvaţi Copiii şi Consiliul pentru Refugiaţi, denunţă „limbajul incendiar” folosit de anumiţi politicieni pentru a-i „demoniza” pe migranţi.

Ei citează, de exemplu, cuvântul „invazie”, pronunţat de ministrul de interne Suella Braverman, care are un discurs foarte ferm în ce priveşte imigraţia.

Scrisoarea este publicată la câteva zile după o manifestaţie a militanţilor de extremă dreapta în faţa unui hotel rechiziţionat pentru a găzdui solicitanţi de azil la Knowsley, lângă Liverpool (nord-vestul Angliei).

Manifestaţia a degenerat în ciocniri violente cu poliţia, iar 15 persoane au fost arestate, inclusiv un tânăr de 19 ani, inculpat, luni, pentru tulburarea violentă a ordinii publice şi agresiune asupra unui poliţist.

Responsabila Internelor a condamnat a doua zi „dezordinea îngrozitoare de la Knowsley”. „Presupusul comportament al anumitor solicitanţi de azil nu este niciodată o scuză pentru violenţă şi intimidare”, a scris ea pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al ministerului a reacţionat la scrisoare, amintind că cele întâmplate au fost condamnate de Braverman.

„Binele solicitanţilor de azil aflaţi în grija noastră este de cea mai mare importanţă şi lucrăm cu poliţia pentru a le asigura securitatea”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Controlul imigraţiei reprezintă una dintre priorităţile guvernului conservator de la Londra şi în special oprirea sosirii de migranţi în ambarcaţiuni improvizate din Franţa.

Peste 45.000 de oameni au traversat astfel Canalul Mânecii în 2022 pentru a solicita azil în Regatul Unit, un record şi un aflux pe care sistemul de azil reuşeşte cu greu să le gestioneze.

„Crearea unui sistem corect, uman şi care să genereze coeziune în loc de divizare este responsabilitatea liderilor politici”, susţin asociaţiile în scrisoarea lor. „Cei care încurajează astfel de furie şi violenţe fac de ruşine această ţară”, adaugă semnatarii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite