„Marea Britanie și-a luat din nou destinul în mâini”. Era post-Brexit, prima zi

1 ianuarie 2021, 22:41

Brexit-ul a fost decis la referendumul din 23 iunie 2016, când 52% din britanici au votat în favoarea ieșirii din Uniune.

Acum, efectiv, Marea Britanie și-a luat din nou destinul în mâini, după cum comenta premierul Boris Johnson. S-a încheiat și perioada de tranziție de 11 luni, în care a aplicat regulile blocului comunitar.

Regatul Unit a încheiat cu UE și un acord comercial. De vineri a părăsit piața unică și uniunea vamală, dar nu vor fi impuse tarife asupra circulației mărfurilor. Au fost restabilite formalitățile vamale. Traficul a fost fluid prin tunelul de sub Canalul Mânecii, iar între francezi și britanici există o așa-numită „frontieră inteligentă pentru mărfuri”.

Nu au fost probleme nici pentru călătorii primului tren Eurostar post-Brexit Londra-Paris.

Cetățenii europeni și cei britanici au pierdut privilegiul liberei circulații. Se intră fără viză în scop turistic sau pentru vizite doar pentru o perioadă de până la 6 luni. Peste această durată este nevoie de viză. De asemenea, românii care vor să muncească sau să studieze au nevoie de viză.

Până pe 30 septembrie 2021, se poate intra în Marea Britanie cu buletinul. Apoi, doar cu pașaportul.

Intră în vigoare și noul sistem de imigrare pe bază de puncte, care acordă prioritate talentului și competențelor, fără să conteze dacă vii sau nu din Uniune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă