MAREA BRITANIE | Exporturile de alimente și băuturi către Uniunea Europeană au scăzut cu 75,5% în ianuarie

Marea Britanie supermarket
Marea Britanie supermarket
22 martie 2021, 15:56

Grupul de lobby a precizat că cea mai afectată rută comercială a fost cea către Irlanda. În ianuarie 2020, Irlanda era cea mai mare piaţă a Marii Britanii, reprezentând aproximativ 18% din totalul alimentelor şi băuturilor exportate. În ianuarie 2021, doar 5% din totalul alimentelor şi băuturilor exportate au mers către Irlanda.

„Afacerile se confruntă cu provocări semnificative când fac comerţ cu Uniunea Europeană, iar afacerile mici sunt în special ţinute departe de piaţă deoarece reţeaua de distribuţie nu funcţionează”, a afirmat şeful diviziei internaţionale a Federaţiei britanice a industriei alimentare şi a băuturilor, Dominic Goudie.

Acesta a adăugat: „În absenţa soluţiilor, exportatorii din blocul comunitar se vor confrunta cu aceleaşi dificultăţi când în Marea Britanie va intra deplin în vigoare modelul de funcţionare al frontierei”.

Marea Britanie a amânat introducerea unor tipuri de verificări post-Brexit ale bunurilor importate din Uniunea Europeană cu şase luni, apreciind că afacerile au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Guvernul de la Londra susţine că relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană sunt afectate de pandemie şi de problemele cu care se confruntă companiile în timp ce se adaptează la noile reglementări vamale, dar situaţia ar urma să se îmbunătăţească în timp.

Conform datelor publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), exporturile britanice către blocul comunitar, excluzând aurul nemonetar şi alte metale preţioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie, comparativ cu decembrie, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 28,8% – un alt record.

Comerţul cu produse chimice a fost la un nivel extrem de redus, reflectând nivelul ridicat al stocurilor de produse farmaceutice înainte de încheierea perioadei de tranziţie a Brexitului, precizează ONS.

De asemenea, exporturile de alimente şi animale vii către UE au scăzut cu 64%, inclusiv crustacee şi peşti.

Multe companii şi-au făcut stocuri în decembrie pentru a evita întreruperile, ceea ce a adâncit declinul comerţului în ianuarie, apreciază ONS.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) din Marea Britanie a avertizat că noile aranjamente comerciale ale ţării cu Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă unică din lume, va eroda productivitatea pe termen lung cu 4%, comparativ cu rămânerea în blocul comunitar.

Deficitul comercial general al Regatului Unit, inclusiv ţările din afara UE, s-a atenuat la 9,826 miliarde de lire sterline (13,70 miliarde de dolari) în ianuarie, de la 14,315 miliarde de lire sterline în decembrie.

Economia britanică s-a contractat cu 2,9% în ianuarie, pe fondul restricţiilor şi a scăderii exporturilor Regatului Unit către UE.

Industria a scăzut pentru prima dată din aprilie, în urma declinului exporturilor, ca efect al ieşirii ţării din UE, apreciază ONS.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite