Marea Adunare Centenară, la Chișinău. Zeci de mii de oameni au cerut unirea cu patria mamă

În an Centenar, vor Unirea. În Chişinău, zeci de mii de oameni au cerut, duminică, în stradă, Unirea cu patria mamă, România. Evenimentul s-a numit 'Marea Adunare Centenară', iar la final s-a votat o proclamaţie pentru unire, cu declaraţii simbolice făcute în numele a 140 de localităţi de peste Prut. Documentul va fi transmis Parlamentelor de la Chişinău şi Bucureşti. Reporterul TVR Moldova, Irina Bejenaru, a relatat din Piața Marii Adunări Naționale la Telejurnal și la Ultima Ediție.

25 Martie 2018, 14:52 (actualizat 25 Martie 2018, 19:38) |
Marea Adunare centenară, la Chișinău
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Zeci de mii de oameni de pe ambele maluri ale Prutului au participat la Chișinău, la Marea Adunare Centenară.

Mulțimea din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a votat declarația de unire, care cuprinde cele peste 140 de declarații de unire pe care le-au votat localități din Republica Moldova.

Organizatorii spun că vor merge în Parlamentul de la Chișinău și în Parlamentul de la București cu această declarație de unire. Semnatarii cer clasei politice să realizeze unirea celor două state românești.

La Marea Adunare Centenară au participat sute de primari ai unor localităţi de pe ambele maluri ale Prutului, oameni politici şi personalităţi din domeniul culturii.

Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar: "Eu mă închin în faţa primarilor localităţilor noastre pentru că, dacă spunea Lucian Blaga că veşnicia s-a născut la sat, noi putem spune că unirea s-a născut la sat, de acolo vine".

Traian Băsescu, senator PMP: "Aici, românii din Republica Moldova au dat, în 1989, bătălia pentru limba română. Cerem parlamentelor de la București și Chișinău ca, în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze, din nou, unirea".

Marea Adunare Centenară a dorit să fie asemeni Marii Adunări Naţionale, din anii ‘90. S-au ţinut discursuri, s-au cântat cântece patriotice, iar evenimentul a culminat cu votul pentru proclamaţia de unire.

George Simion, liderul platformei Unioniste "Acţiunea 2012" De aici, de la Chişinău, din capitala tuturor moldovenilor, din capitala tuturor românilor, am dat startul anului reîntregirii noastre, am dat start anului centenar.

Adunarea a fost pașnică. Totuși, poliția a reținut un grup de 20 de tineri care se îndrepta spre locul manifestației. Aceștia aveau în genți măști și recipiente cu gaze lacrimogene, cuțite sau bastoane.

Zecile de mii de oameni nu au plecat din Piaţa Marii Adunări Naţionale fara să încingă o imensă horă a Unirii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI