Marcel Vela: Sunaţi la 112 dacă cineva nu are mască în metrou şi strănută. Reacția polițiștilor și precizările ministrului Afacerilor Interne

12 mai 2020, 13:44

Ministrul de Interne recomandă cetățenilor vigilență maximă dacă văd la metrou persoane care nu poartă mască și strănută.

Ministrul de Interne, Marcel Vela: În momentul acela sunaţi la 112. (…) La toate gurile de metrou o să avem şi oameni de ordine. (…) Putem suna la 112 instant. Respectivul, dacă nu are mască şi și strănută poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului şi a contribuit la răspândirea bolilor cu bună ştiinţă. Noi nu intrăm în cazărmi acum. Vom apăra cetăţenii corecţi.

Declarația a provocat un val de reacții.

Cosmin Andreica, președintele sindicatului EUROPOL: „Nu ni se pare fezabil şi nu credem că ar fi oportun să recomandăm folosirea numărului de urgenţă 112 pentru astfel de situaţii. (…) Este aproape imposibil pentru poliţiști să fie într-un număr suficient de mare încât să poată să identifice persoanele care nu ar purta masca, să poată să urmărească persoanele despre care a existat sesizare. (…) Dacă, într-adevăr, cineva apreciază că se va putea utiliza acest număr de urgenţă, se impune o reglementare specială„.

Cătălin Chirică, purtător de cuvânt al STS: „Odată cu adoptarea primelor măsuri pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în România, Serviciul de Telecomunicații Speciale a luat toate măsurile pentru a asigura preluarea 24/7 a apelurilor la 112, chiar și în condiții de supraaglomerare. În cazul în care în unele zone din țară se poate produce o supraaglomerare, operatorii din alte centre 112, în care nu este o încărcare foarte mare, pot prelua apelurile„.

Ministrul de Interne a revenit cu explicații pe Facebook. „Nu o să existe izolete care să aștepte la ieșirile de la metrou cetățenii care au tranutat, care au alergii sezoniere și nici nu o să stea cineva cu un morman de dosare penale să le împrăștie cetățenilor care sunt reasponsabili și au un comportament corect„.

Din 15 mai, România iese din starea de urgență şi intră în stare de alertă. Masca devine obligatorie în spațiile publice închise, cum sunt mijloacele de transport în comun sau magazinele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite