Marcel Ciolacu: Facem un program de guvernare cu care mergem în coaliţie

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu
1 februarie 2023, 17:16

„Noi facem un program de guvernare cu care o să mergem în coaliţie pentru că nu va fi programul de guvernare al PSD, nici al PNL, nici al UDMR, va fi un program de guvernare al coaliţiei şi al Guvernului României”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă PSD are în vedere măsura reducerii TVA la alimentele de bază, Ciolacu a spus că este „insuficientă”.

„În acest moment, echipele de lucru încearcă să găsească cea mai bună soluţie pentru că preţurile la alimente reprezintă componenta cea mai mare din inflaţie. Şi ne-am asumat ca acest an să terminăm cu inflaţia de o singură cifră şi atunci o să venim cu soluţii pentru a diminua inflaţia. (…) O să venim cu soluţii. E o măsură insuficientă doar micşorarea TVA, s-a mai făcut acest lucru în România şi într-o lună de zile s-a revenit la preţuri, cred că nu vrem să ne păcălim”, a afirmat liderul PSD.

Legat de posibilitatea creşterii preţului la combustibil, Ciolacu a spus: „Să vedem ce se întâmplă. Totuşi este în nişte limite suportabile. Au trecut emoţiile în acest moment”.

El a spus că PSD nu va veni cu noi taxe, ci doreşte un mediu de afaceri egal pentru toată lumea.

„Nu am vorbit nici de optimizare fiscală, nici de externalizarea profitului, nu am vorbit de absolut nimic în acest sens. Eu am vorbit de un mediu de afaceri egal pentru toată lumea. Concret, cu toţii ne dorim şi mari investitori şi micii investitori şi IMM-urile şi Horeca, absolut toată lumea. În acest moment, tot capitalul românesc plăteşte 1%, după cum bine ştiţi, microîntreprinderile, din cifra de afaceri, un minim. Nu vorbesc despre dubla impozitare. Ca să lămurim, că am văzut şi eu breaking news-urile că vine PSD cu noi taxe, că vine Ciolacu cu noi taxe. (…) Să lămuresc ştirile de ieri (…). PSD nu vine cu noi taxe, PSD nu măreşte, PSD doreşte să creeze un echilibru corect în România. Nu poate să fie unii să optimizeze fiscal, cred că perioada optimizării fiscale a cam luat sfârşit. (…) Cred că intrăm într-o perioadă de parteneriat corect, concurenţial, trebuie să fim cu toţii egali”, a explicat Ciolacu.

Liderul PSD a mai spus că „dacă unii optimizează şi au nişte posibilităţi mai mari omoară tot ce creşte şi tot capitalul românesc”, iar acest lucru „nu este corect”. El a respins acuzaţiile că această măsură ar putea fi discriminatorie.

„Nu cred în această poveste. Ştiţi când a venit Partidul Social Democrat, reglementăm preţul la energie, toată lumea a spus că va fi un dezastru, în primul rând nu va mai fi energie. Noi am anunţat că nu poate să fugă nimeni cu energia în servietă. Dacă ar fi făcut când am spus noi, n-am fi avut astăzi o inflaţie de 16%. Ce mă mulţumeşte este faptul că măcar am făcut-o în martie, că dacă nu o făceam în martie, aveam inflaţie 30%. Când vorbeam noi de taxă de solidaritate, nimeni nu accepta acest lucru. În momentul acesta, Comisia şi Uniunea Europeană vine cu o taxă de solidaritate la nivel european”, a mai spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai spus că decizia va fi luată transparent după discuţii şi cu mediul de afaceri şi populaţia.

Ciolacu a menţionat că există discuţia privind posibilitatea reducerii taxării pe muncă, arătând că astfel poate fi ţinută forţa de muncă în ţară.

„Ştiţi că avem o creştere economică, este una dintre cele mai mari creşteri economice. În mare parte creşterea economică se datorează consumului. Încercăm să găsim soluţiile astfel încât creşterile economice să fie bazate pe producţie şi mai puţin pe consum. Nu poţi să menţii o creştere economică pe consum mult timp şi atunci căutăm soluţii. Cea mai importantă este să avem investiţii. (…) Ca să susţii investiţiile trebuie două lucruri, ele să fie finanţate (…) şi îşi trebuie forţă de muncă. Cum îţi menţii forţa de muncă în România? (…) Cel mai important este să-i ţinem pe românii noştri în ţară”, a explicat Ciolacu, adăugând că este o discuţie corectă.

El a spus că vor fi şi alte măsuri, care vor putea fi implementate în anul fiscal viitor şi vor fi pe termen mediu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite