Marcel Ciolacu, despre majorarea pensiilor: Nu am înaintat un procent; Nicolae Ciucă: Nu trebuie lansate cifre care nu se susţin pe buget

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, în legătură cu propunerea de majorare a pensiilor anunţată de ministrul Muncii, că el şi premierul Nicolae Ciucă văd necesitatea de a fi pensiile majorate, însă nu au înaintat niciun procent în acest sens, în timp ce prim-ministrul a menţionat că este vorba despre o decizie responsabilă şi nu trebuie lansate cifre care nu se susţin pe date din buget.

08 Septembrie 2022, 13:59 (actualizat 08 Septembrie 2022, 14:09) Știrile TVR |
Marcel Ciolacu, declarații

"Important e că atât eu, cât şi domnul prim-ministru vedem această necesitate de a fi pensiile majorate. Mai mult, cred că ar trebui, domnule prim-ministru, primul an de mult timp, să începem discuţia şi să intrăm cu legea bugetului în Parlament din luna noiembrie, odată cu a doua rectificare, astfel încât să fie un semnal clar de stabilitate şi predictibilitate şi vom veni, sunt ferm convins, cu toate aceste lucruri", a afirmat Ciolacu într-o declaraţie de presă susţinută împreună cu premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, în legătură cu majorarea pensiilor.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că proiectul bugetului pe 2023 urmează să fie înaintat în noiembrie spre aprobare Parlamentului.

"Am discutat acest subiect împreună cu domnul preşedinte Ciolacu şi am discutat în Guvern posibilitatea să avem date concrete despre proiecţia bugetului pentru anul 2023, am discutat cu ministrul de Finanţe şi în luna octombrie vom avea în prima analiză proiectul de buget pentru anul 2023, urmând ca în luna noiembrie el să fie înaintat Parlamentului pentru aprobare. Dacă anul trecut am aprobat bugetul în decembrie, ne dorim (...) să ne asumăm angajamentul ca în noiembrie să avem proiectul aprobat", a adăugat Ciucă.

Întrebat în legătură cu procentul cu care vor fi majorare pensiile, Ciolacu a spus: "Nici eu, nici domnul prim-ministru nu am înaintat niciun procent. (...) Ştiu exact cine. Asta nu înseamnă că nici eu, nici domnul prim-ministru nu cunoaştem foarte bine cine a înaintat. Decizia, totuşi, o să fie atât la domnul prim-ministru, cât şi la mine, cât şi la domnul Kelemen Hunor, copreşedinţii acestei coaliţii".

"Discutăm de o decizie responsabilă şi nu vrem să lansăm în spaţiul public cifre care nu se susţin pe date de buget", a completat Nicolae Ciucă.

El a arătat că a discutat şi în PNL ipoteze cu care să vină în coaliţie în privinţa majorării pensiilor.

"Am discutat la nivelul Partidului Naţional Liberal ipoteze cu care să venim în coaliţie să le discutăm, să le analizăm şi desigur vom cădea la un acord comun, astfel încât să venim şi să prezentăm cetăţenilor români datele concrete pe care vom lua decizii", a subliniat premierul.

În 31 august, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat un pachet de măsuri sociale pe care PSD le va propune spre aprobare în coaliţia de guvernare.

Budăi a afirmat că pensia minimă ar putea creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, de la 1 ianuarie anul viitor. Ministrul Muncii a susţinut că de această măsură vor beneficia 1,3 milioane de pensionari. De asemenea, PSD va propune majorarea punctului de pensie de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei, a mai spus Budăi.

Efortul bugetar la bugetul de asigurări sociale este estimat la 11 miliarde de lei.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI