Marcel Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru țara noastră. Austria cere României și Bulgariei să accepte migranți afgani și sirieni. Reacții pe scena politică

10 decembrie 2023, 06:11

„Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct şi le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România„, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a precizat că ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, are mandat să se vadă cu omologul austriac şi să ducă negocierile la bun sfârşit.

„După ani de zile de aşteptări, vom realiza împreună şi acest vis! România merită în Schengen!”, a adăugat premierul.

CITEȘTE și Nicolae Ciucă despre intrarea României în Schengen cu frontierele aeriene: O eventuală reuşită este consecinţa conlucrării tuturor forţelor politice

Tema împarte europarlamentarii români în două tabere. Unii subliniază succesul diplomatic și privesc deja spre viitoarele negocieri.

Victor Negrescu, europarlamentar S&D din partea PSD: „România va demonstra că este capabilă să intre și pe cale terestră foarte rapid. Într-adevăr, sunt și alte cerințe, ele vor fi discutate. La finalul zilei vom respecta pe deplin criteriile Schengen, dar mai ales dreptul României de a fi în zona de liberă circulație.”

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL/PPE: „Poate cel mai sensibil punct, dacă va fi o singură decizie pentru intrarea în spațiul aerian și ulterior în spațiul feroviar și terestru sau vor fi două decizii – una pentru spațiul aerian, respectiv următoarea în vară pentru spațiul terestru. Asta este marea negociere. (…) Așteptăm să vedem dacă partea bulgară acceptă condiționalitățile, pentru noi sunt ușor mai îngurgitabile.

Alți eurodeputați sunt mai rezervați. Condițiile puse de Austria includ acceptarea de migranți din Siria și Afganistan, dar și controale sporite la frontiera dintre Bulgaria și România și la cea dintre țara noastră și Ungaria.

Sunt condiții în plus față de cele din Acordul Schengen, pe care țara noastră le îndeplinește deja.

Eugen Tomac, europarlamentar:Singura concesie rezonabilă pe care trebuie să o acceptăm este ca autoritățile austriece să delege polițiști în punctele noastre de frontieră și bulgară, pentru că a se asigura că avem capacitatea și frontiera este gestionată la standarde Schengen și nu există riscuri. În rest, chestiuni ce țin de cote suplimentare de imigranți și alte absurdități trebuiesc respinse din capul locului.

Și unii experți preferă să evite deocamdată concluziile.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Deocamdată, este o gestică a Austriei, care nu poate fi considerată o decizie pozitivă, clară, în legătură cu aderarea României și Bulgariei la Acordul Schengen. Austria dorește să nu se izoleze, în condițiile în care în Parlamentul olandez se va lua decizia de ridicare a blocării Bulgariei.

Aceste noi condiții riscă să creeze probleme în politica internă, spun specialiștii.

Cristian Pîrvulescu, analist politic:Extrema dreaptă va reproșa foarte mult acest lucru, pentru că, nu-i așa, România se va umple de străini. Deci există un risc foarte important în politica românească. Este vorba de o încercare de a introduce un element pe care Austria îl susține, legat de reforma politicii europene a migrației, în practicile europene, șantajând de fapt state care nu au probleme legate de migrație.

Includerea în spațiul de liberă circulație pentru transportul aerian presupune eliminarea controalelor pașapoartelor în aeroporturi, ceea ce ar reduce considerabil timpul petrecut la cozi.

Nu există încă o poziție oficială a Austriei față de chestiunea ridicării graniţelor aeriene pentru România, dar presa din Viena scrie deja despre această posibilitate.

Exista speranța că Austria va avea această flexibilitate și că se va ajunge la acest tip de rezolvare negociată tocmai de aceea autoritățile de la București și de la Sofia nu au insistat pentru un vot în Consiliul JAI care a avut loc săptămâna aceasta.

Soluția este una de compromis, având în vedere că România se califica la accederea în spațiul Schengen încă din 2011, iar țara noastră trebuie să fie admisă integral.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu urmează să meargă săptămâna viitoare în Slovenia, unde are mandat de negociere cu ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner.

Mai sunt multe aspecte de rezolvat până la sfârșitul acestui an. Bulgaria încă nu a primit în mod oficial decizia favorabilă a Olandei. Acest lucru urmează să se întâmple săptămâna viitoare, în preajma Consiliului European de iarnă, care are loc în intervalul 14-15 decembrie. Urmează să vedem cum se va formaliza această presupusă decizie și cum se va negocia, deoarece Austria are niște pretenții în plus referitoare la protecția suplimentară a frontierei externe a UE, în special în zona frontierei dintre Bulgaria și Turcia.

Austria mai are și pretenția admisiei migranților afgani și sirieni în România și Bulgaria.

Din cauza orarelor de zbor care au legătură cu ora de vară și de toamnă, intrarea în Schengen pe cale aeriană nu se poate face decât odată cu schimbarea orei, la finalul lunii martie. Probabil în octombrie, după finalizarea alegerilor federale în Austria, vom fi admiși și cu frontierele terestre în spațiul Schengen, deoarece politicienii europeni și-au dat seama de implicațiile negative ale unui nou refuz al României și Bulgariei în ceea ce privește creșterea euroscepticismului și extremismului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite