Criza prețurilor din energie: Partidele din Coaliție nu se înțeleg. Kelemen Hunor le-ar fi reproșat liberalilor că se folosesc de UDMR pentru o reglare de conturi la Satu Mare

Ședință a coaliției de guvernare
Ședință a coaliției de guvernare
16 august 2022, 11:19

UPDATE: Marius Vulpe, jurnalist TVR, relatează despre deciziile luate în cadrul ședinței Coaliției:

„După trei ore de discuții în cadrul Coaliției, este posibil ca actualele măsuri de compensare a prețului la energie să fie însoțite, până la finele acestui an, de o măsură de suprataxare a profiturilor făcute de traderi pe piața de energie.

În momentul de față, traderii au speculat prețurile la bursă, obținând profituri de patru-cinci ori mai mari, o situație pe care Guvernul caută să o descurajeze. Potrivit surselor TVR INFO, în cadrul acestei ședințe, este posibil ca actualele măsuri de compensare a prețurilor la energie să fie însoțite, până la finele acestui an, de o măsură de suprataxare a profiturilor făcute de traderi pe piața de energie.

Au fost analizate două variante de lucru: una prin care traderii și producătorii să fie suprataxați cu 10 la sută în cazul în care fac profit peste zece procente, iar o alta, mult mai dură, care prevede suprataxarea cu sută la sută a celor care fac profit de peste sută la sută.

Miercuri dimineață, Coaliția de guvernare va avea o ședință interministerială, împreună cu Ministerul Finanțelor, Energiei și alte instituții abilitate, care vor face o serie de simulări, pentru ca după-amiază să fie elaborat un draft de OUG, care să fie discutat joi într-o ședință de mini-Coaliție, iar, până la finalul acestei luni, această ordonanță să fie adoptată.

Suprataxarea s-ar putea aplica până la finele acestui an, pentru că PSD nu a renunțat la ideea impunerii unui preț plafonat care să reglementeze piața de anul viitor și până în 2025.

Marcel Ciolacu, președintele PSD:  Prioritatea unu e să găsim soluțiile cele mai bune la prețurile la energie, este perioada când e vândută și perioada când energia nu e vândută. Eu nu consider corect în afară de această diferență de preț de speculă. Este o zonă total liberă și neimpozitată de o perioadă lungă de timp.”

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL: „În această seară, decizia Coaliției a fost că mâine să fie o ședința interinstituțională, convocată de premier, pentru a găși ce ne dorim, soluția pentru vârfurile de consum din această iarnă. Vom merge pe soluția plafonării, pentru a nu trimite povara la buzunare, ci a susține de la bugetul public. Calculele au oferit cifre diferite, ANRE are mai multe variante si Ministerul de Finanțe ne va da soluția”.

 

Mai jos, relatarea jurnalistului TVR Marius Vulpe:

„Ședința Coaliției de guvernare s-a încheiat, iar, în cadrul acestei întâlniri, reprezentanții ANRE au venit cu o serie de propuneri care ar putea să fie baza pentru pachetul de măsuri necesare pentru protejarea populației și a serviciilor esențiale de creșterea prețurilor la energie.

Potrivit surselor TVR INFO, reprezentanții ANRE au venit cu două scenarii – suprataxarea profitului obținut de către producători și de către traderii de pe zona de energie. Unul dintre scenarii se referă la posibilitatea taxării prin supraimpozit a tot ce înseamnă profit peste 10 la sută, în timp ce al doilea scenariu pornește de la această idee de suprataxare de 10 la sută și poate să meargă până la suprataxare de sută la sută, ca element de descurajare a posibilelor tendințe speculative de pe piață, așa cum s-a întâmplat și în momentul de față, unde avem prețuri chiar de patru ori mai mari decât prețul de producător – este vorba despre prețurile finale.

Totuși, social-democrații susțin în continuare că e nevoie de o reglementare mai clară cu plafonarea prețurilor  la energie, pe o perioadă de cel puțin un an, cu derogare chiar de doi ani.

Mâine, va fi o discuție interministerială la Palatul Victoria, în care să se dea o formă mai clară cu ajutorul celor din Ministerul Finanțelor privind modul în care ar trebui să fie concepute juridic și legislativ formele de suprataxare  și, dacă se ajunge la o concluzie, miercuri seară să se elaboreze un proiect de Ordonanță de Urgență, care să fie pus în primă lectură joi, în ședința de Guvern.

Tot joi, în ședința de Guvern, ar putea să fie adoptată o nouă Ordonanță prin care să se reia acele măsuri de majorare cu 25 la sută a indemnizațiilor pentru anumite categorii de bugetari.

În această ședință de Coaliție, au existat și alte elemente de divergență. Dacă lui Kelemen Hunor nu i s-a cerut nici o explicație cu privire la declarațiile de susținere a premierului Ungariei, Viktor Orban, situația de la Satu Mare, unde alianța dintre PNL și UDMR s-a rupt, a fost discutată în cadrul acestei ședințe, iar, potrivit surselor TVR INFO, Kelemen Hunor a fost cel care le-a reproșat liberalilor că liderul local liberal, Adrian Cosma, ar încerca o reglare de conturi în interiorul partidului său, pe spezele UDMR.”

CITIȚI ȘI: Satu Mare: PNL iese de la guvernarea locală și acuză UDMR că nu respectă legea. Uniunea Democrată Maghiară susține că liberalii blochează proiectele de dezvoltare | Reacția PNL

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că marţi va avea loc o întâlnire a liderilor coaliţiei de guvernare în care se va discuta în primul rând despre preţurile la energie.

„Din punctul meu de vedere, nu e nicio tensiune în interiorul coaliţiei. Cred că prioritatea unu la toată lumea în acest moment este să găsim soluţiile cele mai bune pentru preţurile la energie. Sunt două componente clare, este această perioadă când energia este deja vândută şi să vedem abordarea pentru anul viitor, când încă 75% din energie nu este vândută.(…) Mai mult ca sigur că astăzi vom avea o întâlnire (a liderilor coaliţiei – n.r.)”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD.

El a adăugat că trebuie găsită o soluţie pentru a opri „specula” de pe piaţa energiei, iar Ministerul Energiei trebuie să vină cu nişte propuneri şi în privinţa energiei verzi, unde statul român emite nişte certificate, iar energia verde produsă în România este exportată.

Ciolacu a menţionat că măsurile privind zona de energie trebuie adoptate de Guvern până pe 1 septembrie şi să fie aplicate pe o perioadă mai lungă, până în 2025.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite