Coaliția cere răgaz o săptămână să rezolve divergențele privind procentul de creștere a pensiilor sau eliminarea pensiilor speciale. Reglementarea pieței energiei completează lista problemelor care au învrăjbit PSD și PNL în ultima lună. Singura certitudine confirmată de premier: măsurile vor fi deplin aliniate deciziilor de la Bruxelles, întrucât beneficiem de un suport financiar din partea Uniunii Europene. Marcel Ciolacu a anunțat în schimb că partenerii de coaliție au agreat creșterea salariului minim la 3000 de lei de anul viitor.
Cu un angajament de respectare a unei discipline financiare față de Bruxelles, PSD și PNL nu reușesc să împartă bugetul pentru anul viitor. Premierul Nicolae Ciucă refuză să avanseze o cifră privind creșterea pensiilor. Deși în ultimele zile mai mulți liberali au afirmat că procentul de 15 la sută este posibil, liderul PSD Marcel Ciolacu sugerează că nu intra în discuție un astfel de procent. Social democrații au menționat în mai multe rânduri un procent de 10 sau 11 la sută.
Analiștii economici consideră că pensiile ar trebui să crească anual printr-un mecanism de indexare automată a pensiilor cu rata inflației de anul anterior plus jumătate din creșterea salariului real.
Aceeași reținere și în privința cuantumului cu care va crește salariul minim, din 2023. Dar varianta de 3000 de lei este intens vehiculată. Premierul nu a confirmat-o.
În schimb, într-un mesaj pe Facebook, Marcel Ciolacu a transmis că partenerii de coaliție au agreat creșterea salariului minim la 3000 de lei de anul viitor.
În România, aproximativ 1700 000 de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
Cât privește pensiile militarilor, premierul Ciucă asigură că acestea, cât și cele ale personalului din Ministerul Justiției, își vor păstra aceeași structură. Dar se va face și o corecție, astfel încât pensiile să nu fie mai mari ca salariile. Și aplicarea criteriului de vârstă pentru pensionare se va face gradual, anunță premierul: "Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanţă să producem acele corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul, iar inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens. Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă minimum de cunoştinţe profesionale. Şi chestiunea aceasta este foarte simplă într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, pentru că trebuie să lăsăm după noi o moştenire. Moştenirea nu poţi s-o laşi decât împărtăşind cu cei care fac parte din generaţia care urmează să ne ia locul mâine sau poimâine."
Cât privește piața energei, PSD nu renunță, vrea în continuare o semi-reglementare a prețului din energie. Premierul spune hotărât că măsurile vor fi corelate cu cele de la Bruxelles întrucât Uniunea Europeană ne oferă un suport financiar ca să depășim perioada de criză.
---------------------------------------------------------------------------
Coaliţia de guvernare încă nu are răspunsuri în ceea ce priveşte energia electrică, pensiile speciale sau salariul minim. Singurul consens între liderii principalelor partide este că salariul minim va creşte, dar nu se ştie cu câte procente. Nici pe piaţa energetică nu pot fi luate măsuri până când Uniunea Europeană nu face ceva în acest sens, spune premierul. Declaraţiile au fost făcute de Ciucă şi Ciolacu în această dimineață când au vizitat fabrica de asamblare a camioanelor pentru Armată, din Dâmboviţa.
Pe analizele pe care o avem nu sunt conectate măsurile pe energie cu cele care vizează pensiile și salariul minim. Pentru fiecare dintre ele, din perspectiva pe care se construiește bugetul pentru anul viitor asiguram sumele necesare pe care să ni le asumăm cu responsabilitate și să spunem: Oameni buni, asta este ce putem, a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.
Mai suportați-ne o săptămână să venim cu decizia finală, a spus la rândul său Marcel Ciolacu. Ordonanţa pe energie este prioritatea unu. De aici pornim construcţia bugetului. Şi nu numai ordonanţa pe energie, ci şi ordonanţa care priveşte pensiile speciale, pe care ne-am asumat-o ca şi jalon în PNRR până pe 31 decembrie. E normal să ştim ce economii facem de la pensiile speciale, ce efort bugetar este pentru a compensa pe energie şi apoi să construim acest buget pentru prima oară pe programe şi nu pe cifre, a spus Marcel Ciolacu.
Întrebat de pensiile militarilor, Ciolacu a subliniat că "pensiile militarilor nu sunt pensii de serviciu, niciunde în lume, că vorbim de Europa sau de SUA, sunt pensii ocupaţionale".
"Dacă există anumite excepţii, de cinci, zece pensii, unde trebuie intervenit, e cu totul altceva. Din câte ştiu eu, nu este cazul", a adăugat Ciolacu.
Nicolae Ciucă a mai spus că "Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanţă să producem acele corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul, iar inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens. Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă minimum de cunoştinţe profesionale. Şi chestiunea aceasta este foarte simplă într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, pentru că trebuie să lăsăm după noi o moştenire. Moştenirea nu poţi s-o laşi decât împărtăşind cu cei care fac parte din generaţia care urmează să ne ia locul mâine sau poimâine", a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a subliniat că Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală şi că doreşte să reitereze acest mesaj, deoarece "zvonurile" au produs "o serie întreagă de atitudini şi decizii" care nu sunt potrivite cu realitatea.
"Ieri, la Ministerul Apărării Naţionale, la învestirea domnului ministru, am simţit nevoia să comunic cu militarii prezenţi în sală, pentru că au nevoie de acest mesaj. Vedeţi, toate aceste zvonuri se duc şi produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri, pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual şi sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului Băncii Mondiale prin care păstrează pensiile militare în actuala structură. Cred că acelaşi lucru trebuie spus şi pentru personalul din Ministerul Justiţiei", menţionat Nicolae Ciucă.