Ciolacu, Ponta şi Tăriceanu cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la OUG pe alegerile anticipate

Curtea Constituțională - CCR
Curtea Constituțională - CCR
18 februarie 2020, 15:17

În solicitarea adresată Avocatului Poporului se arată că OUG pe anticipate are implicaţii imediate şi directe asupra drepturilor electorale, libertăţilor şi îndatoririlor prevăzute de Constituţie.

„Ordonanţa încalcă prevederile constituţionale sub aspectul nerespectării exigenţei constituţionale referitoare la necesitatea asigurării stabilităţii normelor juridice în domeniul electoral. (…) Este esenţial ca reglementarea modificărilor şi completărilor aduse sistemului electoral, de amploarea celor edictate de către Guvern, să fie realizată, potrivit art. 73 din Constituţie, prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare. (…) Prin modificările şi completările aduse, Guvernul legiferează în materie electorală în sensul stabilirii regulilor de desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate, însă fără un suport motivaţional legat de existenţa unei situaţii politice reale în acest sens. Potrivit preambulului ordonanţei, motivarea adoptării acesteia este ‘criza politică existentă actuală şi impactul negativ al acesteia asupra activităţii Parlamentului şi Guvernului, însă fără prezentarea concretă a circumstanţelor care, în opinia Guvernului, ar fundamenta respectiva concluzie”, se precizează în sesizare, potrivit Agerpres.

Semnatarii cererii consideră că ordonanţa nu a fost adoptată în considerarea vreunei situaţii extraordinare, preambulul actului normativ necuprinzând ‘elemente cuantificabile prin care să se demonstreze caracterul de urgenţă şi situaţia extraordinară în care se află Guvernul’ şi care ar pune această autoritate publică în imposibilitatea îndeplinirii funcţiei sale de administrare a alegerilor locale şi parlamentare din 2020.

„Astăzi (marți – n.r.) am sesizat Avocatul Poporului în legătură cu Ordonanța de Urgență, dată la miezul nopții de Guvernul Orban, prin care a modificat – din nou! – legislația privind alegerile și a legiferat practic turismul electoral”, a scris Marcel Ciolacu, marți, pe Facebook.

Liderul interimar al PSD a adăugat că nu astfel de ordonanțe ar trebui să fie prioritățile Guvernului.

„Nu acestea sunt prioritățile românilor, domnule Orban! Nu #turismelectoral își doresc românii, ci măsuri concrete menite să le facă viața mai bună. Nu vă mai jucați de-a criza politică, învățați să guvernați pentru #oameni și nu vă mai dați ordonanțe în interes propriu!”, a conchis Ciolacu.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marți, raport de respingere pe ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Senatul este primă cameră sesizată pe actul normativ care se află în Parlament în procedură de urgență.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

OUG prevede trei zile de vot în Diaspora și dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent. În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare.

Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite