Marcel Ciolacu: E normal să avem niște discuții de evaluare a unor miniștri. Mai sunt trei luni până la rotativă, avem timp. Nu cred că e prioritatea românilor, poate e a noastră, a partidelor

Social-democraţii își pregătesc strategia pentru noua sesiune parlamentară şi fac planul pentru preluarea guvernării în primăvară. Conducerea partidului s-a întrunit la Sinaia, unde s-a organizat atât Consiliul Național Politic al PSD, cât şi ședința grupurilor parlamentare. Președintele partidului, Marcel Ciolacu, a vorbit la final despre evaluări de miniștri, înainte de rotativa guvernamentală.

30 Ianuarie 2023, 17:52 (actualizat 30 Ianuarie 2023, 19:29) Știrile TVR |

Nu rocada este prioritatea PSD, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu. Alina Sorocean are detalii: Marcel Ciolacu vorbea de o evaluare a miniștrilor, care trebuie să fie făcută permanent, miniștrii neperformanți ar trebui să fie schimbați, însă n-a dorit să spună clar dacă social-democrații vor dori să păstreze miniștrii performanți, chiar dacă vorbim despre portofolii unde ar trebui să fie schimbați miniștrii PSD cu cei de la PNL, însă a dat de înțeles că va lăsa o poartă deschisă spre negocieri pentru a-și păstra miniștrii pe care și-i dorește la anumite ministere. La ședințele PSD s-a mai discutat despre piroritățile legislative, despre Legea Educației, o lege care ar trebui să fie implementată cel puțin parțial, din toamnă, potrivit președintelui PSD, partidul dorește să fie discuții ample pe această lege. S-a discutat și despre eliminarea pensiilor speciale, reforma pensiilor, dar și Legea salarizării:

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Ne dorim un guvern eficient. Și-atunci este normal să avem niște discuții punctuale și despre o evaluare a miniștrilor și performanțelor unor miniștri, unde lucrurile au mers în direcția corectă și așteptată, și unde nu au funcționat. În această zonă am încercat de fiecare dată, am văzut că și domnul prim-ministru, să ducem discuția. Nu că rupem un protocol, nu că PSD-ul nu cedează nu știu ce ministere. Sunt ferm convins că și eu și colegii mei, și domnul prim-ministru și colegii domniei-sale ne dorim un guvern bun. Mai sunt peste trei luni până la rotația de prim-miniștri, sunt ferm convins că avem timp să avem această ... După cum observăm, nu cred că e o prioritate a românilor, poate e o prioritate a noastră, a partidelor.

Declarații Marcel Ciolacu, președintele PSD:


- prioritatea 1 sunt pensiile speciale, asteptăm cu Ministerul Justiției să găsim forma constituțională ca acest capitol să fie odată închis pentru totdeauna

-avem un protocol asumat, ce să rescriem? Ne dorim un guvern eficient. E normal să avem niște discuții punctuale, și de evaluare a unor miniștri, unde lucrurile nu au mers. Nu că rupem un protocol, nu că PSD-ul nu cedează nu știu ce ministere. Sunt ferm convins că și eu, și colegii mei, și domnul Nicolae Ciucă ne dorim un guvern bun al României.

- Evaluarea miniștrilor o face, în primul rând, primul ministru. Mai sunt trei luni până la rotația prim-miniștrilor, avem timp. Nu cred că e prioritatea românilor, poate e o prioritatea noastră, a partidelor.

- prioritatea 1 sunt jaloanele PNRR. Cred că aceasta ar trebui să fie prioritatea fiecărui ministru.

- există un grup de lucru împreună cu ministrul Educației, deja ne-am creionat un punct de vedere, mai rămâne să discutăm cu ministrul de Finanțe. O parte consistentă din acest impact financiar o vor suporta autoritățile locale. Din punctul meu de vedere trebuie modificat ceva în Legile Educației. Lucrurile nu mai pot funcționa în același fel, deci eu o consider o prioritate.

- scăderea TVA-ului s-a mai făcut la alimentele de bază, neluându-se și alte măsuri și după o lună ne-am trezit că acea scădere de TVA a revenit. O componentă importantă din această inflație o reprezintă scumpirea produselor alimentare. Să mai diminuăm din export și producție, să mai venim cu ceva, astfel încât inflația să reducă la o singură cifră. Trebuie un întreg pachet de măsuri.

- Nu avem o propunere de modificări de taxe. Întâi statul român să-și facă datoria, pe digitalizare. Perioada optimizării fiscale a luat sfârșit. Marcel Ciolacu și PSD-ul nu măresc nicio taxă. Peste tot în lume există impozitare suplimentară a veniturilor excepționale. Vom vedea (n.r., dacă acceptă PNL-ul).

- Remanierile se fac la propunerea primului ministru.

- Categoric nu vor fi mai multe ministere, vă promit acest lucru.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI