Marcel Ciolacu, candidatul PSD, este noul președinte al Camerei Deputaților

29 mai 2019, 11:17

Felicitări cât cuprinde, aplauze și încurajări, o fotografie și Marcel Ciolacu și-a început mandatul de președinte al Camerei Deputaților.

Ciolacu a obținut cele mai multe voturi, surclasându-i pe Raluca Turcan și Kelemen Hunor.

Chiar dacă a fost un vot cu final așteptat, nu au lipsit tensiunile.

Marcel Ciolacu este un vechi membru al PSD și la al doilea mandat de deputat.

A intrat în atenția publică după ce Liviu Dragnea publica fotografii despre felul în care îl învăța pe premierul Grindeanu să pescuiască, avându-l la vâsle pe Marcel Ciolacu.

În presă au apărut și fotografii cu el și Omar Hayssam în munții Buzăului, la o partidă de vânătoare în urmă cu mulți ani.

Apropiat de  Liviu Dragnea, a devenit viceprmier în guvernul Tudose. Treptat, relațiile sale cu șeful partidului de atunci s-au răcit, concomitent cu apropierea de Mihai Tudose.

_____________________________

ACTULIZARE Marcel Ciolacu, candidatul PSD, este noul președinte al Camerei Deputaților. Marcel Ciolacu a primit 172 de voturi, Raluca Turcan a primit 100 de voturi și 20 de voturi Kelemen Hunor. 11 voturi au fost anulate.

ACTUALIZARE S-a încheiat votul pentru alegerea unui nou președinte al Camerei Deputaților. Se trece la numărarea voturilor.

ACTUALIZARE Deputații au trecut la votarea președintelui Camerei Deputaților, votul se face cu buletine introduse în urnă. Deputații aleg între Marcel Ciolacu (PSD), Raluca Turcan (susținută de PNL, USR și PMP) și Kelemen Hunor (UDMR).

ACTUALIZARE Marius Vulpe transmite: Ședința a fost blocată mai multe ore după ce UDMR a cerut amânarea votului. Cei de la ALDE, înfuriați de votul dat în Comisia juridică de social-democrați pe dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este anchetat pentru mită, au condiționat reluarea votului de reluarea votului din Comisia juridică. Ei au fost nemulțumiți de raportul pozitiv dat de Comisie și că astfel se deschidea calea pentru ridicarea imunității liderului ALDE. Din această cauză cei de la ALDE au cerut asigurări celor de la PSD că votul în Comisia juridică va fi reluat înainte de a se ajunge la vot pentru  șeful Camerei. Se pare că, pe ultima sută de metri, cu intervenția premierului Viorica Dăncilă, care a venit la Parlament, s-a ajuns la acordarea de aceste garanții și, potrivit unor surse din interiorul Coaliției, votul dat în Comisia juridică în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu va fi reluat săptămâna viitoare. Până atunci, cei de la ALDE și-au dat acceptul pentru susținerea lui Marcel Ciolacu la șefia Camerei.

ACTUALIZARE Marius Vulpe vine cu detalii din Parlament: Opoziția a dus negocieri inclusiv cu UDMR, care au anunțat, de altfel, că nu mai au niciun protocol în funcțiune cu actuala majoritate parlamentară PSD-ALDE, încă acestea au fost sortite eșecului, în ciuda faptului că cei de la PNL și de la USR au plusat cu ideea susținerii lui Peter Eckstein-Kovacs, fost membru UDMR, pentru funcția de Avocat al Poporului. Uniunea a preferat să vină cu o candidatură separată, în persoana lui Kelemen Hunor. A avut loc o ședință a grupului parlamentar PSD în care liderul de grup i-a anunțat pe cei care mai aveau încă temeri că nu este nevoie decât de o majoritate simplă, o majoritate care vine în baza votului celor prezenți pentru a-l impune la șefia Camerei pe deputatul PSD Marcel Ciolacu.

 

După prezentarea candidaturilor, urmează votul.

Tot miercuri, plenul a adoptat proiectele de hotărâre privind vacantarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea şi a postului de preşedinte al Camerei.

Proiectele de hotărâre au fost adoptate în unanimitate de deputaţi.

Marţi, PNL, USR şi PMP au precizat că o vor susţine pe Raluca Turcan pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Propunerea PSD este Marcel Ciolacu, după cum a anunţat preşedintele interimar al formaţiunii, Viorica Dăncilă.

De asemenea, grupul UDMR l-a desemnat pe Kelemen Hunor drept candidat pentru această funcţie. Totodată, deputaţii Pro România urmează să decidă dacă vor merge cu un candidat propriu.

Liviu Dragnea, care a condus Camera inferioară a Parlamentului, a fost condamnat definitiv luni în dosarul DGASPC Teleorman şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite