Marcel Boloș, la TVR INFO: România are peste 80 de miliarde de euro la dispoziție pentru investiții. Ar fi o rușine națională să nu folosim banii

26 iulie 2022, 16:16

Dacă nu ai acești bani acum, dacă nu suntem în stare să-i accesăm și să implementam mai ales proiectele care țin de domeniul acesta al marilor servicii publice, este o oportunite pe care dacă o ratăm, eu nu știu dacă se mai întoarce vreodată, ca acest buget să îl ai la dispoziție, aceste investiții să trebuiască să le implementezi și noi să arătam neputința noastră, prin faptul că nu implementăm proiectele și că nu suntem în stare să folosim banii, eu cred că ar fi o rușine națională, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș.

Autoritățile campioane la accesarea banilor europeni sunt Oradea, Cluj Napoca, potrivit declarațiilor lui Marcel Boloș.

Bucureștiul nu are un loc fruntaș pentru atragerea fondurilor europene, unul dintre proiectele care au rămas în urmă fiind cel de colectare a deșeurilor.

Moment istoric: România are peste 80 de miliarde de euro la dispoziție pentru investiții

Peste 30 de miliarde de euro din Politica de Coeziune a Uniunii Europene vor putea fi accesate de România până în 2027. La care țara noastră trebuie să adauge alte aproape 14 miliarde și să învestească toți acești bani pentru ca România să se apropie și mai mult de nivelul de trai din celelalte state europene, să facă traziția verde și să se digitalizeze. Alături de acești bani sunt și fondurile din PNRR.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a spus la TVR INFO că România are peste 80 de miliarde de euro la dispoziție pentru investiții, ceea ce reprezintă un moment nu numai istoric, cât și unic pentru ceea ce inseamnă dezvoltarea unei țări cu un asemenea buget pus la dispoziție.

Descentralizare în toată puterea cuvântului

Ministrul a mai explicat că autoritățile locale vor avea un cuvânt de spus, în mai mare măsură ca până acum, atunci când vine vorba de proiectele pe care le consideră prioritare pentru ca zonele defavorizate să recupereze decalajele de dezvoltare.

Este o descentralizare în toată puterea cuvântului, este pentru prima dată când descentralizarea se întâmplă și nu este doar la stadiul de vorbă și continuăm procesul acesta de descentralizare, a subliniat ministrul.

Sper ca primele programe să le avem aprobate în luna septembrie

Am făcut primul pas, cel mai important, urmează aprobarea acestor programe. Pe data de 30 iunie am finalizat de trimis la Comisia Europeană toate cele 16 programe operaționale și eu sper ca primele programe să le avem aprobate în luna septembrie astfel încât să grăbim procesul de accesare a acestor fonduri.

Am venit în Guvern cu măsuri care scurtează acești timpi de accesare a fondurilor. Pentru proiecte de infrastructura au prervederi aprobate de Guvern că nu mai așteptăm. Este pentru prima dată când am facut aceste demersuri pentru a putea accesa acești bani înainte de a avea aprobate programele operațonale, a spus ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite