Marcaje istorice după primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța. Fillon se retrage din prima linie de partid

24 aprilie 2017, 20:58

Luni după-amiază, comitetul politic al Republicanilor s-a reunit de urgență. Francois Fillon a fost acolo și și-a cerut scuze pentru înfrângere. „Voi redeveni un simplu activist de partid. Va trebui să mă gândesc la un alt fel de viață”, a subliniat el.

Pentru formațiunea sa politică, următoarea bătălie electorală va fi cea de la alegerile parlamentare din iunie. „Această bătălie este acum în mâinile voastre”, le-a spus Fillon colegilor de partid.

FIllon a fost favorit în sondajele de opinie până la sfârșitul lui ianuarie, când au apărut acuzații că și-a plătit soția și copiii din fonduri publice pentru posturi în care nu și-au îndeplinit atribuțiile. El a negat, dar credibilitatea i-a fost afectată. După deschiderea unei anchete penale împotriva sa, Fillon a rezistat presiunii partidului și a refuzat să își retragă candidatura.

Candidatul de centru Emmanuel Macron a obținut 24,01% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, iar lidera extremei drepte, Marine Le Pen, 21,30% din sufragii, potrivit rezultatelor definitive prezentate luni seară de Ministerul de Interne francez și citate de Agerpres.

Candidatul conservator Francois Fillon a obținut 20,01% din voturi, candidatul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon 19,58%, socialistul Benoit Hamon 6,36% și naționalistul Nicolas Dupont-Aignan 4,70%.

Jean Lasalle a strâns 1,21% din sufragii, Philippe Poutou 1,09%, Francois Asselineau 0,92%, Nathalie Arthaud 0,64% și Jacques Cheminade 0,18% din voturi.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite