Maramureş: Porcul mistreţ, decimat de pesta porcină; fermierii – nemulţumiţi că legea protejează înmulţirea acestui animal

Porci mistreti
Porci mistreti
2 noiembrie 2022, 12:05

„Estimările noastre arată o scădere a efectivelor de porc mistreţ. Ca densitate putem vorbi de o reducere ca număr, însă nu suficient. (…) Porcul mistreţ ar trebui redus până la 0,5/ km pătrat, adică un mistreţ la doi km pătraţi, ori este un lucru care nu se poate realiza. Legea vânătorii e foarte strictă”, a spus Vasile Pop.

Potrivit acestuia, răspândirea pestei porcine africane se face uşor datorită faptului că, porcul mistreţ poate avea şi până la 8 femele, iar boala se transmite uşor prin înmulţire.

„Un mascul mistreţ are în jurul lui circa 8 sau 9 femele şi se mulţumeşte să trăiască într-un areal al lui, fără să mai caute femele. (…) E singura explicaţie că boala se răspândeşte atât de uşor”, a mai precizat Vasile Pop.

Pe de altă parte, fermierii şi ţăranii sunt extrem de nemulţumiţi că legea vânătorii n-a fost ajustată, iar turmele de porci mistreţi, distrug anual, suprafeţe de teren şi culturi agricole.

„Oricâte sesizări am făcut autorităţilor locale, Prefectură, Direcţie Agricol, răspunsurile au fost că legea nu permite reducerea prin împuşcare a porcilor mistreţi. Cei din administraţie refuză să înţeleagă că acest animal sălbatic distruge culturi întregi de porumb sau terenuri de iarbă, în căutarea de hrană. Cred, că lipsa hranei din pădure a determinat o mutare a porcilor mistreţi în zonele de deal şi şes. Şi în acest an, zeci de hectare de teren au fost distruse, recolte prădate fără ca oamenii să se poată apăra. Pe lângă porcul mistreţ, în zonele de deal din Maramureş a apărut şi şacalul, un alt mare distrugător. S-a ajuns în situaţia absurdă că animalul sălbatic a ajuns să fie mai important decât omul”, a spus Dumitru Vlad, vicepreşedinte al Asociaţiei Fermierilor din Maramureş.

 

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă