Maramureş. Patru copii germani au fost puşi sub protecţie în regim de urgenţă. 7 suspecţi au fost reţinuţi pentru trafic de minori

Procurorii DIICOT au făcut primele rețineri în cazul copiilor germani ținuți ca sclavii și supuși unor abuzuri în Maramureș, sub paravanul unui program de reeducare. Șapte suspecți au fost reținuți, printre care și unul dintre cetățenii germani, care ar fi organizat întreaga afacere. Iar soția acestuia a fost plasată sub control judiciar. Toți sunt acuzați de trafic de minori. Anchetatorii au stat de vorba și cu proprietarii gospodăriilor în care copiii erau puși să muncească până la epuizare.

28 August 2019, 13:28 (actualizat 28 August 2019, 21:13) Știrile TVR |
Copii tratați ca sclavii, primele rețineri
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Copiii, cu vârste între 12 și 18 ani, veneau din Germania, oficial pentru un program de reeducare. Potrivit procuroriilor DIICOT, când ajungeau în Maramureș rămâneau fără acte și erau izolați. Nu puteau lua legătură nici cu familiile, nici cu autoritățile.

Copiii erau puşi la munci epuizante, în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor, susțin anchetatorii. Și erau amenințați și bătuţi crunt atunci când nu își îndeplineau sarcinile, spun surse judiciare.

Iar dacă tinerii se împotriveau erau pedepsiţi cu săptămânile şi ţinuţi în încăperi mici. Ori erau lăsăți în frig și ploaie, după cum reiese din anchetă.

Centrul de reeducare a fost înființat de doi cetățeni germani, soț și soție, în 2004. Este o fermă izolată care se întinde pe mai multe hectare. Se voia a fi un loc în care copiii din Germania care aveau fie probleme de sănătate, fie probleme cu drogurile și alcoolul să fie ajutați.

20 de copii erau acum acolo. Însă nici vorba de activităţile recreative în mijlocul naturii şi de ajutorul unor specialişti în pedagogie şi psihologie, spun anchetatorii. Copiii nu își continuau studiile și nici nu primeau medicamentele de care aveau nevoie.

Localnicii se feresc însă să vorbească despre ei. Din cauza condițiilor în care trăiau, cu teamă zi de zi, unul dintre copii ar fi încercat să se sinucidă, potrivit unor surse din anchetă.

Patru dintre tinerii chinuiți în presupusul centru de reeducare, trei dintre ei minori, au ajuns în grija autorităților de Protecția Copilului, la cererea DIICOT. Direcția pentru protecția copilului a anunțat și Ambasada Germaniei, pentru că programul de reeducare "Proiect Maramureș" era finanțat de statul german. Și avizat de Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale de la noi, până în 2021.

Procurorii DIICOT Marmaures susțin că cei doi soți germani și o parte din angajații centrului ar fi constituit o grupare infracţională organizată care se ocupă cu traficul de persoane.

Ieri, anchetatrii au făcut mai multe percheziții în Vișeu de Sus și Leordina. Și au ridicat documente și bani.

Părinții copiilor au fost informați și au plecat spre România. Anchetatorii vor să afle și de la ei ceea ce ştiu despre lunile, sau anii în care copiii lor au fost trataţi în Maramureș.

..............................................................................................................

ACTUALIZARE Patru minori germani, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, care au fost obligaţi să execute munci epuizante sub pretextul unui aşa-zis "program de reeducare", au fost puşi sub protecţie în regim de urgenţă, la solicitarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism - Biroul Teritorial Maramureş, a informat DGASPC Maramureş.

 

"Facem precizarea că, până la notificarea DIICOT, DGASPC Maramureş nu a fost sesizată cu privire la existenţa unor cazuri de abuz asupra minorilor germani incluşi în programul social derulat în Maramureş. În acest context, pentru cei patru minori rămâne instituită măsura de protecţie specială în regim de urgenţă, până la sosirea în Maramureş a reprezentanţilor legali din Germania", menţionează un comunicat remis AGERPRES de DGASPC Maramureş.

....................................................................................

Potrivit unor surse judiciare, audierile continuă şi miercuri la Maramureş.

Marţi, mai multe percheziţii au avut loc în Maramureş, la un grup infracţional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte şi doi cetăţeni germani. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante.

Potrivit DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza judeţului Maramureş a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană.

Conform sursei citate, aşa-zisul program social, finanţat de către statul german, fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul februarie 2016 – februarie 2021.

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureş de către DIICOT Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI