Maramureș: Mii de păsări din ferma în care a fost diagnosticată gripa aviară vor fi omorâte

15 ianuarie 2020, 10:40

Peste 11 mii de găini au murit de la începutul anului la o fermă din localitatea maramureșeană Seini. Autoritățile au intrat în alertă și au descoperit virusul gripei aviare.

Ouăle nu au ajuns pe piață după apariția primelor simptome. Au fost distruse și furajele și alte materiale infectate.

Virusul a fost descoperit ultima oară în iarna lui 2016 și începutul anului 2017 la păsările sălbatice. Acum, autoritățile încearcă să afle care sunt cauzele care au dus la reapariția infecției. Frigul este un factor determinant pentru orice gripă, spun medicii.

Polonia, Ungaria și Slovacia sunt alte țări europene cu focare de gripă aviară. De altfel, Polonia este țara din care România care importă cea mai multă carne de pasăre și cele mai multe ouă.

În România sunt 246 ferme comerciale cu peste nouă milioane de găini. Producătorii locali sunt printre singurii din zootehnie care acoperă aproape în totalitate necesarul de consum intern.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureș, transmis miercuri, printre măsurile luate de autorități se numără și sistarea de la comercializare a produselor societății.

„Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a întrunit în ședință, după confirmarea bolii, respectiv a virusului gripei aviare H5N8 de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București, la o societate comercială din localitatea Seini. S-a procedat de către DSVSA Maramureș la informarea medicilor veterinari, a societăților comerciale cu același profil din zonă, a populației, dar și a personalului medical din zonă despre boală, respectiv despre măsurile specifice care trebuie respectate. A fost stabilită zona de protecție și zona de supraveghere a păsărilor, cu monitorizarea de către specialiști. Este restricționată mișcarea păsărilor din zona de protecție, în conformitate cu legislația europeană. S-au sistat de la comercializare produsele societății. După eutanasiere și curățenia mecanică se va proceda la efectuarea dezinfecției și dezinsecției, conform manualului operațional”, se arată în comunicat.

Prefectul județului Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur, a subliniat că s-a aprobat planul de măsuri pentru combaterea focarului de gripă aviară, situația fiind gestionată de către specialiști.

„S-au luat măsurile necesare de prevenție pentru răspândirea bolii, respectiv măsurile de biosecuritate. Păsările bolnave vor fi eutanasiate, incinerate. S-a procedat la distrugerea furajelor și a celorlalte materiale purtătoare de virus”, a spus Ungur.

Reprezentanții DSVSA Maramureș au declarat că începând de miercuri va începe procedura de incinerarea a mii de păsări de la ferma de la Seini.

„Ferma de găini ouătoare este una de mărime medie, situația este sub control, s-au luat toate măsurile pentru lichidarea focarului”, au spus reprezentanții DSVSA Maramureș.

Autoritățile județene din Maramureș roagă populația să nu intre în panică și să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici, precizând că virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor.

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite