Marți 13, pisica neagră, oglinda spartă. Ce superstiții au românii și cum se apără de ele

Marţea le dă fiori reci multor oameni, aşa că anulează sau amână anumite activităţi de teama ceasurilor rele. Dacă mai e şi 13, sunt convinşi că vor avea ghinion. Românii au şi alte superstiţii: pisica neagră, nu se întorc din drum, pun apă peste sarea vărsată sau nu spală lunea, ca să nu îi vorbească lumea de rău. Ultimul studiu făcut pe tema asta arată că mai puţin de 20 la sută dintre români sunt superstiţioşi.

13 August 2019, 20:37 |
Marți 13: Teama de trei ceasuri rele
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Mulţi oameni cred că marţea sunt trei ceasuri rele. Dacă mai e şi 13, e aproape sigur că vor avea ghinion. Explicaţia ne-o dă Doina Ișfănoni, cercetător etnolog:  "Ziua de marţi, în mitologia românească e considerată nefastă, este considerată fără de noroc, este timpul în care bătrânii credeau că acum s-ar fi început lumea şi, în consecinţă, lucrurile încă nu erau precizate. Mai avem un element care sporeşte misterul întruchiparea mitologică: Marţolea care e spirit justiţiar. E bine să nu lucrăm până marți seara, când umblă această divinitate, să nu finalizăm activități."

Marti 13 nu e singura superstiție celebră pur românească. Iată de ce se mai feresc românii:

-  Să nu treacă o pisică neagră prin faţă

- Să nu îți iasă cineva cu găleata goală în cale. Dacă îţi iese cineva "cu plin" în faţă ai noroc toată ziua

- Să nu te întorci acasă dacă uiți ceva

-  Să nu verși sare, iar dacă o faci, să torni apă peste.

Pentru toate nenorocirile care ne pasc, există și antidot. De pildă, cine vede o pisică neagră trebuie să facă trei paşi în spate şi sa scuipe de trei ori în sân. Cine sparge o oglindă ia un ciob şi îl atinge de un mormânt sau pisează toate cioburile şi le îngroapă. Ca să scape de cei 7 ani de ghinion.

Keren Rosner, psiholog: "Superstiția vine din frică. Frica că nu ştim ce se va întâmpla în viitor pentru că următoarea secundă din acest moment este necunoscută şi noi dorim să controlăm, să ştim. Avem această nevoie. Pentru că nu putem să obţinem aceste informaţii încercăm să facem asocieri."

Sunt oameni care poartă aceeaşi bluză la interviuri sau scriu cu acelaşi pix la examene, convinşi că le poartă noroc. Psihologii spun că, în special persoanele cărora li s-au întâmplat lucruri negative în trecut tind să fie mai superstiţioase.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 23°C
IASI 21°C 21°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 19°C 21°C
CRAIOVA 19°C 21°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI