Manualele vor fi alese în funcție de autori și vor fi tipărite numai la Editura Didactică şi Pedagogică

Ministrul Educaţiei anunţă noi modificări referitoare la manuale. Liviu Pop spune că, de acum încolo, manualele care vor ajunge la elevi nu vor mai fi alese în urma unui concurs între edituri, iar autorii vor putea colabora doar cu editura din subordinea ministerului.

13 Septembrie 2017, 16:15 (actualizat 13 Septembrie 2017, 20:38) |
Manualele lipsesc, dar apar noi modificări
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Proiectele câștigătoare vor fi tipărite numai la editura Didactică și Pedagogică, iar aceasta va fi trecută în subordinea Ministerului Educației.

Editura Didactică și Pedagogică va trece în subordinea Ministerului Educației și nu vom mai face concurs între edituri.

Va fi un concurs între autorii de cărți sub sigla Editurii Didactice și Pedagogice. Nu o să scoatem pe nimeni de pe piață. Toți autorii de cărți, profesori și cercetători, oameni de știință vor putea edita sub sigla Editurii Didactice și Pedagogice, a declarat ministrul Educației.

Editurile şi autorii critică dur proiectul, care ar oferi Editurii Didactice şi Pedagogice un monopol al pieţei manualelor.

Este o decizie greşită, împotriva căreia protestăm noi, editorii. Este nedemocratică, deci încalcă principiul pieţei libere şi al concurenţei. Ne sunt cunoscute aceste etape din memoria nu prea îndepărtată.” – președintele Uniunii Editorilor, Cristian Greșeanu

Editura Didactică şi Pedagocică deţine în acest moment numai 5% din piaţa de manuale. De ce o alege ministrul? Pentru că i-a schimbat conducerea şi pentru că, fiind în subordinea Ministerului Educaţiei, va avea control perfect asupra ei.” – Florina Rogalski, prof. dr. Limba și Literatura Română, Școala Centrală din București

Este corect din punct de vedere al concurenţei? Îmi este greu să vă spun acum, pentru că discutăm încă mai multe variante cu Minsterul Educaţiei. Lucrurile nu sunt încă bătute în cuie.” – Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței

Deocamdată, elevii de clasa a V-a au început anul şcolar tot cu manuale lipsă. Vor fi gata toate, în 8 săptămâni, spune ministrul. Până atunci, copiii au primit un compendiu ce cuprinde toate materiile - pe care mulţi dascăli îl critică şi îl consideră inutil.

Controversele continuă, însă, şi în jurul manualelor auxiliare.

Un deputat PNL cere demisia ministrului Educaţiei, pe motiv că acesta ar fi trimis în toată ţara o circulară, prin care le interzice profesorilor să folosească în clasă materiale auxiliare.

Şi i-ar fi anunţat pe dascăli că, în caz contrar „Ministerul Educaţiei Naţionale îşi rezervă dreptul de a sesiza organele de stat abilitate”.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 18°C
IASI 13°C 13°C
CLUJ 13°C 12°C
CONSTANTA 16°C 13°C
CRAIOVA 19°C 17°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI