Mansarda Castelului Peleș a fost redeschisă publicului. Saloanele doamnelor de onoare şi atelierul Reginei Elisabeta pot fi vizitate

12 mai 2022, 11:57

Corina Dumitrache, muzeograf : ne aflăm în atelierul de la prima mansardă a Castelului Peleș, sala în care regina picta împreună cu doamnele ei de onoare. Această zonă a Castelului Peleș, etajul al doilea, ori mansarda, așa cum spun angajații muzeului, a fost retrasă din circuit acum 9 ani.

Lipsa de personal și degradarea scării interioare au fost motivele care au stat la baza deciziei administratorului.

Corina Dumitrache, muzeograf: ne aflăm pe coridorul de nord de la prima mansardă a Castelului Peleș, unde cea mai importantă piesă este reprezentată de această masă pe care au semnat membrii familiei regale române.

Anul trecut, Institutul Național al Patrimoniului a început procedura de restaurare a teraselor exterioare ale castelului, intens degradate și care acum sunt echilibrate cu bârne din lemn. Procedura se află încă în faza de licitație.

Mansarda a fost proiectată de Karel Liman între anii 1903 – 1906, odată cu galeria de marmură, sala de concerte, sala mică de muzică și baia reginei.

Corina Dumitrache, muzeograf: mansarda 1 a fost deschisă la cererea publicului vizitator, dornic să vadă și alte încăperi. Turiștii pot vedea apartamente destinate oaspeților, 1 apartamentul lui Vasile Alecsandri, a muzicienilor George Enescu, Dimitrie Dinicu.

Un tur complet al castelului costă 150 de lei de persoană. Turiștii nu lipsesc.

Ansamblul domeniului regal de la Sinaia nu înseamnă doar castelele Peleș și Pelișor, cunoscute publicului, ci cuprinde o serie de clădiri ce nu intră în circuitul turistic. Unele sunt declarate în stare de „conservare”, dar în realitate au ajuns ruine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă