Manifestaţie la Belgrad față de planul european de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo. „Trăiască Putin!” a scandat mulțimea

Manifestaţie la Belgrad împotriva planului european de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo
Manifestaţie la Belgrad împotriva planului european de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo
18 martie 2023, 07:30

Aproximativ 4.000 de persoane, potrivit unui fotoreporter al agenţiei France Presse, s-au adunat în faţă catedralei Sfântul Sava, apoi au defilat spre sediul preşedinţiei acestei ţări din Balcani care nu a recunoscut niciodată independenţa fostei provincii sudice proclamată în 2008.

„Nu capitulării!”, „Jos planul franco-german!„, se putea citi pe bannerele şi pancartele purtate de manifestanţi.

„Acest plan care ne este prezentat ca un compromis conduce direct la înfiinţarea unei Albanii Mari”, a declarat de la o tribună Milica Djurdjevic Stamenkovski, lidera formaţiunii Zavetnici (Păstrătorii Jurământului), de extremă dreaptă.

La fel ca alţi vorbitori, Djurdjevic Stamenkovski a criticat politica preşedintelui sârb Aleksandar Vucic, care urmează să se întâlnească astăzi la Ohrid, în Macedonia de Nord, cu premierul kosovar Albin Kurti şi cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

„Îl invităm şi îi cerem ca mâine să respingă totul la Ohrid, acest ultimatum (…), fiecare articol. Nu este un acord, este o trădare”, a adăugat reprezentata extremei dreapta.

„Trădare!”, „Trăiască Putin!” sau „Serbia-Rusia, nu avem nevoie de Uniune!”
, a scandat mulţimea.

Prezentat mai întâi ca un plan franco-german, acest nou plan european de ieşire din criză, sprijinit şi de Washington, a fost dezvăluit la sfârşitul lui februarie.

În special, prevede că „Serbia nu se va opune adeziunii Kosovo la o organizaţie internaţională„, o solicitare-cheie din partea Pristinei, şi „că niciuna dintre părţi nu va bloca, nici nu îi încuraja pe alţii să blocheze progresul celeilalte părţi în parcursul său european”.

Cei doi lideri au acceptat la sfârşitul lui februarie, la Bruxelles, principiul punerii în practică a acestui acord, iar noile negocieri vizează ajungerea la o înţelegere asupra modalităţilor.

Kosovo şi Serbia trebuie să ajungă la „un acord clar cu privire la modul de implementare a dispoziţiilor” propuse, a afirmat joi Josep Borrell, cerându-le celor doi lideri să dea dovadă de „curaj” în noile discuţii de sâmbătă.

Normalizarea legăturilor dintre Belgrad şi Pristina este „o etapă importantă” în obiectivul lor de a adera într-o zi la UE, a reamintit el.

Tensiunile dintre Serbia şi Kosovo, ai cărui 1,8 milioane de locuitori sunt în majoritate albanezi, se fac în continuare simţite la aproape 25 de ani după războiul devastator dintre rebelii separatişti albanezi şi forţele sârbe.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite