Manifestări în București Ziua Regalității. Primul 10 Mai celebrat fără regele Mihai I

Este 10 mai, ziua în care, în România, sărbătorim regalitatea. Este primul 10 Mai celebrat fără regele Mihai I. O zi plină de evenimente, prin care a fost sărbătorită Regalitatea.

10 Mai 2018, 08:50 (actualizat 10 Mai 2018, 20:50) Știrile TVR |
Primul 10 mai fără Regele Mihai
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Garden Party-ul de la Palatul Elisabeta a fost punctul culminant, iar cel mai aşteptat moment - salutul membrilor familiei regale din balconul Palatului Elisabeta, aşa cum făcea în trecut Regele.

În fața Arcului de Triumf a fost organizat Maratonul Independenței. Au participat 150 de persoane cu vârste între 8 și 83 de ani. Printre participanți a fost și Ilie Roșu care a purtat steagul României în peste 200 de maratoane. La eveniment a participat ASR Principele Radu.

Competiția sportivă a cuprins probele de maraton, semimaraton, 10,5 km și 1,5 km și se va desfășura pe traseul Arcul de Triumf, Palatul Elisabeta, Parcul Regele Mihai I, Teatrul de vară, Ansamblul Statuar „Părintii Europei Unite de pe Insula Trandafirilor, stația de metrou Aviatorilor, zona sportivă de pe latura de nord a lacului Herăstrău, Podul Băneasa, Fântâna Miorița, Casa Presei Libere, Muzeul Satului, Arcul de Triumf.

La ora 11:00, la statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal, a avut loc o ceremonie militară de depunere de flori în memoria fondatorului dinastiei naționale și al statului modern român.

Au fost prezenți MS Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena şi E.S. dl. Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Maria.

300 de oameni adunați în Piața Palatului Regal au intonat imnul regal și au strigat "trăiască Regina". Familia Regală a depus coroane de flori la Statuia Regelui Carol I, în memoria fondatorului dinastiei naționale a statului modern român. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au depus tradiționala coroana albă cu însemnele Casei Regale, iar principesele Maria și Elena au depus alte trei coroane, în culorile tricolorului.

La ora 11.30 - Lansarea volumului „Eroinele României Mari. Destine din linia întâi”, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”

La ora 12.00, la Academia Tehnică Militară (Bd. George Coşbuc, nr. 39-49), a avut loc ceremonia de conferire a numelui „Ferdinand I” instituției de invățământ.

La ora 15.00, în fața Palatului Elisabeta, are loc festivitatea de premiere a participanţilor la Maratonul Independenţei. MS Margareta, Custodele Coroanei române, va oferi diplomele şi medaliile câştigătorilor.

La ora 17:00, Palatul Elisabeta gazduiește sărbătoarea populară „Garden Party”, la care sunt așteptaţi, ca în fiecare an, mii de invitați din toate județele țării și din Republica Moldova.

La ora 19:00, în Parcul Regele Mihai I (Pavilion A — ExpoFlora — Herăstrău), are loc vernisajul expoziției intitulate „10 Mai — Ziua Regalității”, desfășurată sub auspiciile Familiei Regale a României.

În istoria noastră, Ziua Regalității are o triplă semnificație. În 1866, Carol I devine domnitor al României; a depus în fața Parlamentului României jurământul de credință fiind încoronat Principe al României.

11 ani mai târziu, statul român își oficializă independența. Țara noastră devenind liberă, suverană, iar in 10 Mai 1881 Romania devine regat.

Evoluția statului național modern român, este strâns legată de domnia de 48 de ani a lui Carol I.

Românii au sărbătorit Ziua Națională a țării pe data de 10 mai din 1867 până în 1947, când a fost înlăturată monarhia și a venit la putere regimul comunist.

În Bucuresti, Ziua Regalitatii este marcată printr-o serie de evenimente.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 6°C 5°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 4°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI