Manifestanții au atacat statuia fostului președinte american Andrew Jackson. La Baltimore a fost vandalizată chiar și statuia lui George Washington

23 iunie 2020, 18:30

Monumentul, amplasat în apropierea Casei Albe, în parcul Lafayette, este considerat un simbol al rasismului de simpatizanţii mşcării „Viaţa Negrilor Contează!”. Cel puţin un protestatar a fost rănit. Manifestanţii au trecut de gardul de protecţie şi au legat statuia cu frânghii. Au încercat s-o dea jos de pe soclu dar au fost împiedicaţi de poliţie. Au reuşit, totuşi, să scrie sloganuri injurioase la baza monumentului. Unii lideri ai protestatarilor antirasism vor să dea un alt sens mișcării.

Preşedintele Trump, care a condamnat acţiunea, a precizat că au fost operate numeroase arestări.

Jackson, fost general în armata americană, a avut două mandate la Casa Albă. Mulți îl critică pentru că, deși democrat, a semnat în 1830 Actul Mutării Indienilor în baza căruia mii de nativi americani au fost îndepărtați de pe pământurile lor și duși în vestul țării în ceea ce a fost numit „Drumul Lacrimilor”. Mulți au murit până la destinație.

La Richmond, poliția a utilizat gaze lacrimogene împotriva manifestanților care s-au adunat în fața primăriei. Ei încearcă de două zile să demoleze statuia generalului confederat J.E.B. Stuart care a luptat în războiul civiil american.

La Baltimore, statuia primului președinte al Statelor Unite, George Washington, a fost vandalizată.

În fine, statuia unui alt președinte simbol al istoriei americane, Theodor Roosevelt, va fi demontată din fața Muzeului de Istorie Națională din New York.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite