Manifestații pro şi contra la Chişinău, dupa ce Parlamentul a aprobat proiectul sistemului electoral mixt

20 iulie 2017, 14:26

Au fost momente tensionate dincolo de Prut – la Chișinău au avut loc manifestații pro şi contra legii electorale care modifică sistemul de vot.  Printre promotorii sistemului de vot mixt s-au aflat atât forțe pro-europene, cum eate partidul de guvernământ, dar și socialiștii lui Igor Dodon.

ACTUALZIARE 20.30 Președintele republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat legea în două ore de la adoptare, a transmis Loara Ștefănescu în direct de la Chișinău, pentru Telejurnalul de la ora 20.00. În stradă s-au aflat atât cei care susțin noua lege electorală, cât și cei care se opun. Au fost două rânduri de proteste toată ziua la Chișinău. Au fost și mesaje critice și avertismente care au venit de la Bruxelles, care merg până la sistarea asistenței financiare pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene.

Decizia a fost luată de Parlament joi la prânz.

S-au înregistrat și primele îmbrânceli între manifestanți și forțele de ordine

Protestatarii au mărșălit prin centrul Chișinăului și s-au oprit  în fața reședinței președintelui Igor Dodon.

Votul mixt a fost votat de 74 de deputați democrați, socialiști și popular-europeni din cei 77 rămași la ședință.

Documentul a fost susținut de coaliția majoritară și de socialiști. Comuniștii, liberalii și social democrații nu au susținut proiectul și în semn de protest au părăsit sala de ședințe a Parlamentului. Documentul urmează să fie promulgat de șeful statului Igor Dodon iar la alegerile parlamentare din 2018, cetățenii își vor alege 50 de deputați în baza listelor de partid și 51 în baza circumscripțiilor uninominale.

În timp ce guvernanții aprobau în Parlament trecerea de la sistemul de vot proporțional la cel mixt, mii de oameni protestau. Oamenii acuză guvernarea că încearcă că se mențină la putere cu orice preț.

În fața Parlamentului au venit și sute de susținători ai Partidului Democrat. Aceștia spun că își doresc schimbarea sistemului electoral pentru că vor o nouă clasă politică.

Prin aprobarea acestui proiect R. Moldova ar putea fi izolată din punct de vedere internațional, totodată partenerii de dezvoltare ar putea stopa finanțarea pentru R. Moldova, asta pentru că experții Comisiei de la Veneția au vorbit în repetate rânduri despre inoportunitatea schimbării sistemului electoral de vot. Președintele parlamentului spune ca respecta toate normele europene și dreptul de vot al cetățenilor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Mașinile fabricate în România cuceresc piețele europene

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă

Clădirea unui colhoz din Găgăuzia

CEPA: Găgăuzia sau cum a decis Kremlinul să cumpere o întreagă populație