Manifestații împotriva regimului iranian după ce a recunoscut că a doborât avionul de pasageri al unei linii aeriene ucrainene

13 ianuarie 2020, 12:34

În fața Universității din Teheran, protestatarii au strigat: „Ne mint ca dușmanul nostru e America, dar dușmanul nostru este chiar aici!” Manifestanții au ieșit cu miile pe străzile capitalei și au început să rupă de pe ziduri posterele imense cu generalul Soleimani.

Au izbucnit violente; forțele de ordine au folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care strigau Jos dictatorul! Adică liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Furia oamenilor a dat în clocot după mai multe zile de negări ale armatei ca ar fi responsabila pentru prăbușirea avionului ucrainean – și apoi, recunoașterea responsabilității. „Cereți-va iertare și demisionați!” a titrat pe prima pagina presa moderata din Iran.

Protestele sporesc presiunea tot mai mare asupra autorităților iraniene, care se lupta să mențină pe linia de plutire economia grav afectată de sancțiunile americane.

Acum două luni, demonstrațiile împotriva creșterii prețului la combustibil au declanșat cea mai sângeroasă reprimare din istoria de 40 de ani a Republicii Islamice.

1.500 de oameni au fost uciși, potrivit comunicatelor oficiale, dar surse independente afirma ca e vorba de cifre mult mai dure.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite