Manifestație uriașă pentru unitatea Spaniei. Sute de mii de catalani au participat la marșul unionist de la Barcelona

29 octombrie 2017, 14:52

ACTUALIZARE Telejurnal: Manifestaţia era planificată încă de săptămâna trecută, dinaintea declaraţiei de independenţă. Dar, acum, unioniştii sunt şi mai înverşunaţi împotriva secesioniştilor şi, în primul rând, împotriva fostului preşedinte al regiunii, Carles Puigdemont, demis de guvernul de la Madrid.

Pe neaşteptate, din partea Belgiei a venit astăzi o ofertă ciudată pentru fostul lider catalan. Ministrul belgian pentru migraţie a declarat public că ţara sa i-ar putea oferi azil lui Carles Puigdemont, deşi s-ar putea crea o situaţie dificilă cu Madridul.

Guvernul spaniol controlează acum total Catalonia. A recurs la aşa-numita opţiune nucleară: articolul 155 din Constituţie, care îi permite să preia controlul asupra oricăreia dintre cele 17 regiuni autonome din Spania. Dar legislaţia e vagă. Articolul e invocat pentru prima dată.

În perspectiva alegerilor din Catalonia, de pe 21 decembrie, a apărut deja primul sondaj de opinie. Partidele anti-independenţă au un uşor avas: sunt creditate cu 43,4 la sută din voturi – cu un procent mai mult decât separatiştii.

ACTUALIZARE Un milion de oameni au manifestat, duminică, la Barcelona în favoarea unităţii Spaniei. Este estimarea oficială a Prefecturii, care reprezintă statul spaniol în regiunea Catalonia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Poliţia locală informează că au participat 300.000 de persoane, în timp ce organizatorii, Societatea Civilă Catalană (CSC), au avansat cifra de 1,3 milioane de participanţi.

ACTUALIZARE Catalanii care se opun independenţei, proclamate ilegal de Parlamentul regiunii acum două zile, spun că vor să-şi facă auzită vocea astfel încât să nu se creadă că ideea despărţirii de Spania e susţinută de majoritatea locuitorilor.

Este o mare de steaguri spaniole, poate fi văzut şi drapelul Uniunii Europene.

Oamenii au ieşit în stradă la apelul ‘Sociedad Civil Catalana’, cea mai importantă organizaţie care militează împotriva ruperii de Spania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă